Drożdżówka z marmoladą i lukrem

0 (0 ocen)

puszyste i smaczne drożdżowe ciacho

Składniki:


  • 600 g mąki pszennej typ 500
    50 g świeżych drożdży
    4 łyżki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    125 margaryny Kasia ( miękkiej )
    ok. 3/4 szk letniego mleka
    3 jajka
    1 szczypta cukru
    500 g wieloowocowej marmolady
    Lukier :
    cukier puder
    sok z cytryny
    pomarańczowy barwnik spożywczy

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżówka z marmoladą i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru, dodać łyżeczkę mąki i kilka łyżek letniego mleka. Wymieszać zaczyn i zostawić zakryty ściereczką do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, sól, margarynę pokrojoną na kawałki, rozbełtane jajka a na koniec resztę letniego mleka i lekko przemieszać. Następnie dodać wyrośnięty zaczyn i dłońmi wyrobić gładkie, elastyczne i miękkie ciasto. Gdyby okazało się za luźne dodać odrobinę mąki.
  • wyrośnięta rozeta 2. Wyrobione ciasto rozpłaszczyć na blacie, rozwałkować na kształt prostokąta i oprószyć mąką. Na ciasto rozsmarować marmoladę i zwinąć w roladę. Tortownicę o średnicy wyłożyć na dnie papierem do pieczenia a boki posmarować margaryną. Roladę przekroić na 7 kawałków i ułożyć w blasze.
  • 3. Posmarować mlekiem i zostawić do podrośnięcia. Blachę z ciastem wstawić do zimnego piekarnika, nastawić zegar na 50 minut a temperaturę na 170 stopni. Po upływie 25 minut zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec do końca czasu. Drożdżówkę po upieczeniu wystudzić i polać przygotowanym lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować