Drożdżówka z kruszonką

0 (0 ocen)

Moje dzieciaki uwielbiają to ciasto

Składniki:

  • 500 g mąki
    50 g drożdży
    1 jajko
    2 żółtka
    1 szklanka mleka
    100 g masła śmietankowego
    łyżka oliwy
    1/2 szklanki cukru
    szczypta soli

    Kruszonka: 100g mąki
    50 g masła
    50 g cukru pudru
    cukier waniliowy

Drożdżówka z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: masło roztopić, mleko podgrzać. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Jajka ubić z cukrem. Wszystko dodać do mąki i wymieszać drewnianą łyżką. Gdy podrośnie ponownie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Posypać kruszonką i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 - 200 stopni C ok. 40 min.
  • 2. Przygotowanie kruszonki: Wszystkie składniki wymieszać i posypać ciasto.

Porady

Zamiast kruszonki można na ciasto ułożyć owoce np. śliwki i po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy