Drożdżówka z kruszonką - prosty przepis

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Każdy z nas chyba lubi drożdżówki,a tym bardziej te domowe. Ja najbardziej ją lubię jeszcze ciepła z masłem i dżemem to już taka wersja "na bogato",ale równie dobrze smakuje po prostu sama. Przekonajcie się sami ...

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • KRUSZONKA:
    50 gram masła
    50 gram cukru kryształu
    70 gram mąki pszennej

    CIASTO:
    350 ml mleka
    200 g cukru kryształu
    2 jajka
    2 żółtka
    100 g masła
    600 g mąki
    50 g drożdży świeżych
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki oleju
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżówka z kruszonką - prosty przepis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżówka z kruszonką 1. Kruszonka : wszystkie składniki połączyć i zarobić .Schłodzić w lodówce.
  • Drożdżówka z kruszonką 2. W garnku podgrzać mleko,cukier kryształ,jajka,żółtka i masło.Podgrzewać na małym ogniu 5 minut cały czas mieszając.
  • 3. Do ciepłego płynu dodać mąkę,drożdże,cukier waniliowy,olej i sól.Wyrabiać mikserem lub łyżką drewnianą.Pozostawić do wyrośnięcia .
  • Drożdżówka z kruszonką 4. Gdy ciasto już wyrośnie przełożyć do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i posypać kruszonką.Wstawić do zimnego piekarnika ,ustawić temperaturę 180 stopni i piec ok 40 minut.

Porady

Najlepiej od razu użyć większego garnka do podgrzewania,potem dodawać resztę składników i odstawić do wyrośnięcia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować