drożdżówka z jabłkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

bardzo smaczne kopertki;)idealne do kawy i herbatki

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 400 gramów
    - drobny cukier: 20 gramów
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - drożdże suche: 4 gramy
    - mleko: 260 mililitrów
    - maslo roztopione: 30 gramów


    - jabłko obrane i starte na tarce: 5 sztuk
    - cynamon,cukier waniliowy: 1 szczypta

Drożdżówka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drozdzowki 1. CIASTO:składniki mąka-masło połączyć w temperaturze pokojowej, następnie wyrobić. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. umieścić w misce, przykryć przykryc scierka i pozostawić do podwojenia objętości .
    nastepnie ciasto rozwalkowac na grubość ok. 0,5 cm. Pokroić na
    kwadraty.Na każdy nałożyć solidną porcję nadzienia. Dokładnie skleić (najpierw łączyć przeciwległe rogi, następnie równoległe) Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika nasmarować wierzch rozbełtanym jajkiem lub mlekiem.piec 20 min w temperaturze 180 stopni.
  • drozdzowka 2. nadzienie:jablka poddusic z cynamonem i cukrem oraz cukrem waniliowym w garnuszku z odrobina wody.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy