Drożdżówka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:składniki mąka-masło połączyć w temperaturze pokojowej, następnie wyrobić. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. umieścić w misce, przykryć przykryc scierka i pozostawić do podwojenia objętości .
nastepnie ciasto rozwalkowac na grubość ok. 0,5 cm. Pokroić na
kwadraty.Na każdy nałożyć solidną porcję nadzienia. Dokładnie skleić (najpierw łączyć przeciwległe rogi, następnie równoległe) Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika nasmarować wierzch rozbełtanym jajkiem lub mlekiem.piec 20 min w temperaturze 180 stopni.
2.nadzienie:jablka poddusic z cynamonem i cukrem oraz cukrem waniliowym w garnuszku z odrobina wody.
Komentarze