Drożdżówka z dżemem i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pulchne, ładnie wyrośnięte ciasto drożdżowe na wzór tego jak robiła moja Babcia. Samo ciasto nie jest bardzo słodkie ale dżem i kruszonka na wierzchu świetnie uzupełnia słodycz. Doskonałe do szklanki mleka lub kawy :)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kruszonka:

    40 g miękkiego masła

    2 zaokrąglone łyżki cukru

    4 zaokrąglone łyżki mąki pszennej


    ciasto:

    25 g świeżych drożdży

    50 g cukru

    150 ml ciepłego mleka

    szczypta soli

    40 g masła

    2 żółtka

    350 g mąki pszennej

    ok. 200 ml dżemu

Drożdżówka z dżemem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wyłożyć miękkie masło, dodać cukier i mąkę, palcami zagnieść kruszonkę.
  • 2. Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać ciepłe (nie gorące) mleko, wymieszać. Dodać sól, rozpuszczone masło, żółtka i mąkę. Wyrobić jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
  • 3. Ponownie wyrobić, przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm. Posmarować dżemem i posypać kruszonką. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 40 minut.
  • 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy