Pulchne, ładnie wyrośnięte ciasto drożdżowe na wzór tego jak robiła moja Babcia. Samo ciasto nie jest bardzo słodkie ale dżem i kruszonka na wierzchu świetnie uzupełnia słodycz. Doskonałe do szklanki mleka lub kawy :)
Drożdżówka z dżemem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wyłożyć miękkie masło, dodać cukier i mąkę, palcami zagnieść kruszonkę.
2.Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać ciepłe (nie gorące) mleko, wymieszać. Dodać sól, rozpuszczone masło, żółtka i mąkę. Wyrobić jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
3.Ponownie wyrobić, przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm. Posmarować dżemem i posypać kruszonką. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 40 minut.
4.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 40 minut.
Komentarze