Drożdżówka z czarną porzeczką (z automatu)

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 10 min

Pyszna drożdżówka z dodatkiem kwaśnej czarnej porzeczki. Przepis dopasowany jest do automatu ale można ją przygotować również w tradycyjny sposób.

  • 4 godz. 10 min

Składniki:

  • 70 ml mleka
    160 g rozpuszczonego masła
    3 jajka
    100 g cukru
    450 g mąki
    1/2 łyżeczki soli
    10 g drożdży świeżych lub 1 łyżeczka suszonych
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1/2 szkl czarnej porzeczki

Drożdżówka z czarną porzeczką (z automatu) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przygotowania drożdżówki potrzebujemy zimnego mleka. Wlewamy je do pojemnika, dodajemy letnie rozpuszczone masło, jajka, cukier, cukier waniliowy. Na wierzch wsypujemy mąkę, w jeden róg sól a na środek pokruszone drożdże.
  • 2. Ustawiamy automat na program słodkie wypieki ( u mnie nr 4), waga 750 g, średnio wypieczona skórka. W odpowiednim momencie, (kiedy maszyna da sygnał) dokładamy porzeczki. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z formy i delikatnie usuwamy haki. Studzimy. Drożdżówkę najlepiej przechowywać w bawełnianej ściereczce, dzięki temu zachowa świeżość na dłużej.

Komentarze

Podobne przepisy