Ciasto:
500 g mąki
50 g świeżych drożdży lub torebkę suchych
3/4 szklanki cukru + 2 łyżki do rozczynu
2 jajka
200 ml ciepłego mleka
1/2 łyżeczki soli
70 g miękkiego masła lub margaryny
2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
Drożdżówka z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
W misce wymieszać mleko i roztrzepane jajka. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn) i cukrem, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na 2 równe części, do jednej dodać dżem i w razie konieczności mąki (ile zabierze ciasto).
2.ba ciasta podzielić na 5 części, 4 większe i jedną mniejszą.
3.Z dwóch mniejszych części utoczyć wałeczki i zapleść razem.
4.Ciasta rozwałkować na prostokąty, długości keksówki. Układać jasne i na nie kolorowe.
5.Zwinąć roladę. Z pozostałym ciastem zrobić to samo. W en sposób powstanie nam 4 rolady.
6.W keksówce ułożyć rolady i na środku ułożyć spleciony wałeczek. Odstawić do wyrośnięcia. Posmarować mlekiem i piec ok. 1 godz. w temp. 180*.
Komentarze