Drożdżówka z czarną porzeczką

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki
    50 g świeżych drożdży lub torebkę suchych
    3/4 szklanki cukru + 2 łyżki do rozczynu
    2 jajka
    200 ml ciepłego mleka
    1/2 łyżeczki soli
    70 g miękkiego masła lub margaryny
    2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżówka z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    W misce wymieszać mleko i roztrzepane jajka. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn) i cukrem, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na 2 równe części, do jednej dodać dżem i w razie konieczności mąki (ile zabierze ciasto).
  • * 2. ba ciasta podzielić na 5 części, 4 większe i jedną mniejszą.
  • * 3. Z dwóch mniejszych części utoczyć wałeczki i zapleść razem.
  • * 4. Ciasta rozwałkować na prostokąty, długości keksówki. Układać jasne i na nie kolorowe.
  • * 5. Zwinąć roladę. Z pozostałym ciastem zrobić to samo. W en sposób powstanie nam 4 rolady.
  • * 6. W keksówce ułożyć rolady i na środku ułożyć spleciony wałeczek. Odstawić do wyrośnięcia. Posmarować mlekiem i piec ok. 1 godz. w temp. 180*.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować