Drożdżówka sypana

5 (185 ocen)

  • 60 min

Ciasto drożdżowe doskonałe do kubeczka kakao!

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:

    100 g drożdży
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    4 jajka
    1 szklanka oleju
    ¾ szklanki mleka
    4 szklanki mąki
    1 szczypta soli


    KRUSZONKA:

    1 szklanka - mąki
    ½ szklanki - cukru
    ½ kostki - masła

    Można dodać ulubione owoce lub bakalie, moja była "goła".

Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówka sypana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka roztrzepać, mąkę przesiać. W misce ułożyć warstwami drożdże, cukier, cukier waniliowy, jaja, olej, mleko, mąkę i sól. Zostawić na około 3 godziny w ciepłe miejsce.

    Zrobić kruszonkę. Zimne masło wysiekać z mąką i cukrem. Zagnieść, po czym zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około 1 godzinę.

    Całość dokładnie wymieszać. Wylać na blachę natłuszczoną masłem. Posypać obficie kruszonką.

    Piec w temp. 180 st. C przez około 1 godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować