Drożdżówka „Pływak” z owocami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ciekawa drożdżówka na niedzielne śniadanie. Niby klasyczna ale różnica jest taka,że surowe ciasto pływa sobie w wodzie dopóki nie wypłynie. Ja byłam mile zaskoczona :)Więcej na blogu.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 300g mąki pszennej typ 550
    110g cukru
    16g cukru waniliowego
    100g masła
    375ml letniego mleka
    3 duże jajka
    30g drożdży świeżych
    łyżeczka cynamonu
    łyżeczka skórki otartej z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Drożdżówka „pływak” z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować zaczyn: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i 3 łyżkami letniego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • 2. Do mąki dodać cynamon,skórkę cytryny,sól oraz zaczyn. Wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne. Uformować kulę i przełożyć ją do dużego (ok 4l) garnka i zalać do pełna zimną wodą. Po 15 minutach kula powinna wypłynąć na wierzch. Odsączamy ją dokładnie, jeszcze raz wyrabiamy, Jeśli używacie do ciasta rodzynek lub innych bakalii to w tym momencie można je śmiało dodać.
  • 3. Dowolną formę (u mnie keksówka) wysmarować masłem i przełożyć do niej ciasto. Posmarować wierzch ciasta jajkiem i posypać dowolnymi,(lekko odsączonymi jeśli zajdzie potrzeba) owocami i przygotowaną kruszonką. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do napuszenia na 30 minut w ciepłym miejscu. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180st.C. Piec ciasto ok 40 minut aż będzie rumiane.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować