Drożdżówka na serku homogenizowanym ze śliwkami

4.5 (166 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto drożdżowe uwielbia cała moja rodzinka. A ze śliwkami to już po prostu rewelacja. Do ciasta dodałam serek homogenizowany, dzięki temu ma ono bardziej zwartą i ciężką konsystencję. Do kubka porannej kawy lub kakao taki kawałek ciasta będzie jak znalazł :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    500 g mąki pszennej
    7g drożdży instant
    60 g masła
    200 g serka homogenizowanego waniliowego
    4 łyżki cukru
    szczypta soli
    100 ml mleka
    jajko

    Kruszonka:
    70 g mąki pszennej
    30 g cukru
    30 g masła

    kilkanaście śliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Drożdżówka na serku homogenizowanym ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: w dużej misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier i szczyptę soli. W garnuszku podgrzać mleko z masłem do rozpuszczenia masła, lekko przestudzić aby było ciepłe a nie gorące.
    Do suchych składników wlać letnie mleko, wbić jajko i dodać serek w temperaturze pokojowej. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto zostawić w misce i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, do podwojenia objętości.
    Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i przełożyć do blaszki (24x36cm) posmarowanej margaryną. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 20 minut.
    W tym czasie umyte i osuszone śliwki przekroić na pół i usunąć pestki.

    Kruszonka: składniki rozetrzeć w palcach.

    Połówki śliwek ułożyć na cieście skórką do spodu, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 30 minut. Ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować