Drożdżówka na mleku w proszku

4.5 (184 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest bardzo miękka i delikatna

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    3 jajka
    550 gramów mąki pszennej
    1/2 paczki drożdży świeżych
    10 łyżek mleka w proszku
    100 gramów masła
    100 gramów mleka
    100 gramów cukru
    Ekstrakt śmietankowy
    2 laski rabarbaru
    20 truskawek

    Kruszonka:
    50 gramów masła
    80 gramów mąki
    4 łyżki cukru
    2 łyżki cukru waniliowego

    Dodatkowo:
    2 łyżki roztopionego masła
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Drożdżówka na mleku w proszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce rozcieram drożdże z łyżką cukru, mleka i mąki. Zostawiam na kwadrans.
    W międzyczasie roztapiam masło, dodaję do niego mleko ( płyn) i studzę.
    Gdy zaczyn podwoi swoją objętość, dodaję do niego mąkę, cukier, jajka i ekstrakt waniliowy. Dodaję mleczną mieszankę, na końcu dosypuję mleko w proszku. Zagniatam gładkie ciasto- trwa to 10 minut. Formuję z niego kulę, przykrywam czystą ściereczką i zostawiam w cieple na godzinę.
    W międzyczasie szykuję owoce, dokładnie je myje, rabarbar obieram z twardawej skórki i kroję na małe kawałki. Truskawki pozbawiam szypułek i kroję na połówki.
    Zagniatam kruszonkę z podanych składników.
  • 2. Blachę do pieczenia wykładam papierem. Ciasto jeszcze raz zagniatam i przekładam na blachę, lekko je przy tym rozciągając. Układam owoce na wierzchu, polewam całość masłem. Posypuję kruszonką, zostawiam ciasto na kwadrans.
    Rozgrzewam piekarnik do 190 stopni, placek piekę przez 35 -40 minut w 190 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Rabarbar Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować