drożdżówka bez wyrabiania śliwkowo-jabłkowa z kokosową kruszonką..

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

ciasto drożdżowe bez wyrabiania tzw. leniwe jest bardzo smaczne, łatwe, warunkiem to trzeba mieć świeże drożdże..........SMACZNEGO!!!

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki dodajemy wg podanej kolejności = jajka 4 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, drożdże świeże 10 dag, olej 3/4 szklanki, mleko letnie 1 szklanka, mąka tortowa 5 szklanek, sól szczypta, olejek rumowy 3 krople, jabłka 4 sztuki, śliwki 1/2 kg

    KRUSZONKA KOKOSOWA: margaryna 10 dag, cukier 1/2 szklanki, mąka krupczatka 1,5-2 szklanki, wiórki kokosowe 3/4 szklanki, cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Bezy

Drożdżówka bez wyrabiania śliwkowo-jabłkowa z kokosową kruszonką.. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. jajka wbić do większej miski i rózgą roztrzepaćna jajka wsypać cukier, pokruszone drożdże, wlać olej, letnie mleko, wsypać przesianą mąkę, sól
  • etap 2. miskę nakryć talerzem i zostawić na 3 godziny na stole kuchennym
  • etap 3. do ciasta dodać olejek rumowy, łyżką wszystko dobrze wyrobić, forma 35x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy
  • etap 4. na wierzch ciasta powkładać gęsto na przemian połówki śliwek i plasterki obranych jabłek, z podanych składników palcami zrobić kruszonkę i posypać nią owoce
  • etap 5. do zimnego piekarnika włożyć ciasto i nastawić na 180C, grzanie góra/dół, piec około 55 minut do suchego patyczka, przed podaniem posypać pudrem cukrem

Porady

SKŁADNIKÓW PO DODANIU NIE MIESZAĆ!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować