Drożdżówka Babci Mani (z jeżynami)

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciaso wychodzi wilgotne i to jego największa zaleta.Latem robimy to ciasto ze świeżymiowocami a zimą z mrożonymi.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek (osobno białko i żółtko)
    2 szklanki cukru
    10 dkg drożdży
    1 kg mąki
    1 szklanka mleka
    1 kostka masła
    dowolne owoce świeże lub mrożone
    Na kruszonkę:
    8łyżek mąki
    8łyżek cukru
    8łyżek oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka

Drożdżówka babci mani (z jeżynami) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zuzia zawsze pomaga Babci. 1. Drożdże rozpuścić w szklance ciepłego mleka.
    Białko ubić.Żółtka utrzeć z cukrem,dodać rozpuszczone masło,mąkę,rozczyn drożdżowy i pianę z białek.Wyrobić aż ciasto będzie odchodzić od ręki.Pozostawić do wyrośnięcia. W osobnym naczyniu połączyć skladniki na kruszonkę.
    Ciasto przełożyć na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,następnie układamy owoce i kruszonkę.
    Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować