Drożdżowiec z żurawiną i cynamonem Bożenki

5 (168 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Pachnące, puszyste, ulubione ciasto moich domowników. Doskonałe do kawki i na podwieczorek.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej, typ 550
    250 g masła
    4 duże, wiejskie jaja
    1 1/2 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    500 ml mleka 3/2 %
    100 g świeżych drożdży

    Ponadto:
    150 g suszonej żurawiny
    3 łyżki grubego cukru
    2 łyżeczki cynamonu
    1 jajko
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowiec z żurawiną i cynamonem bożenki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wykonanie rozczynu 1. Wykonanie ciasta drożdżowego:
    Najpierw przygotowujemy rozczyn.
    Bierzemy drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, 100 ml mleka ciepłego. Mieszamy razem na jednolitą masę.
  • wyrośnięty rozczyn 2. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • ubijanie jaj z cukrem na puch 3. Całe jaja ubijamy z resztą cukru mikserem na puch.
  • przesiana mąka 4. Do dużej miski przesiewamy mąkę.
  • składniki ciasta drożdżowego 5. Wlewamy rozczyn do mąki.
  • wlewanie stopionego masła 6. Następnie: letnie masło, cukier wanilinowy, pozostałe mleko,
  • namoczona żurawina 7. Żurawinę moczymy w gorącej wodzie.
  • żurawina w cieście drożdżowym 8. Żurawinę odcedzamy, wsypujemy do miski z ciastem.
  • wyrabianie ciasta drożdżowego 9. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Dłonią zaciśniętą w pięść wbijamy powietrze. Do momentu, aż ciasto nie będzie przyklejało się do ręki.
  • wyrastanie ciasta drożdżowego 10. Ciasto przykrywamy ściereczką.
  • wyrośnięte ciasto drożdżowe 11. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • ciasto posypane cukrem 12. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem.
    Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Posypujemy grubym cukrem.
  • ciasto posypane cynamonem 13. Następnie obsypujemy wierzch cynamonem.
  • zrumienione, upieczone ciasto drożdżowe 14. Ciasto pieczemy w 160 stop. C przez ok. 40 min.
    Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone.
  • ciasto drożdżowe z żurawiną w przekroju 15. Po lekkim przestygnięciu, zdejmujemy pergamin.
    Kroimy na porcje.
  • ciasto drożdżowe z żurawiną 16. Smacznego ;)

Porady

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy. Masło możemy zastąpić margaryną. Żurawinę w cieście w wersji dla dorosłych, możemy namoczyć w alkoholu, np rumie. Blaszka ma wymiary 36X24 cm. Jeśli ktoś chce ciasto blade, bez zrumienienia, należy je przykryć papierem z wierzchu i zmienić opcję na pieczenie od dołu. Moi domownicy- wolą ciasto zrumienione, spieczone. Ciasto jest długo świeże.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbata Herbata Kakao Żurawina Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować