Drożdżowiec z żurawiną i cynamonem Bożenki

  • wyświetlono: 439 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 1

Pachnące, puszyste, ulubione ciasto moich domowników. Doskonałe do kawki i na podwieczorek.

  • 60min

Składniki

1 kg mąki pszennej, typ 550
250 g masła
4 duże, wiejskie jaja
1 1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
500 ml mleka 3/2 %
100 g świeżych drożdży

Ponadto:
150 g suszonej żurawiny
3 łyżki grubego cukru
2 łyżeczki cynamonu
1 jajko


Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowiec z żurawiną i cynamonem Bożenki

  • wykonanie rozczynu1. Wykonanie ciasta drożdżowego:
    Najpierw przygotowujemy rozczyn.
    Bierzemy drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, 100 ml mleka ciepłego. Mieszamy razem na jednolitą masę.
  • wyrośnięty rozczyn2. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • ubijanie jaj z cukrem na puch3. Całe jaja ubijamy z resztą cukru mikserem na puch.
  • przesiana mąka4. Do dużej miski przesiewamy mąkę.
  • składniki ciasta drożdżowego5. Wlewamy rozczyn do mąki.
  • wlewanie stopionego masła6. Następnie: letnie masło, cukier wanilinowy, pozostałe mleko,
  • namoczona żurawina7. Żurawinę moczymy w gorącej wodzie.
  • żurawina w cieście drożdżowym8. Żurawinę odcedzamy, wsypujemy do miski z ciastem.
  • wyrabianie ciasta drożdżowego9. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Dłonią zaciśniętą w pięść wbijamy powietrze. Do momentu, aż ciasto nie będzie przyklejało się do ręki.
  • wyrastanie ciasta drożdżowego10. Ciasto przykrywamy ściereczką.
  • wyrośnięte ciasto drożdżowe11. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • ciasto posypane cukrem12. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem.
    Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Posypujemy grubym cukrem.
  • ciasto posypane cynamonem13. Następnie obsypujemy wierzch cynamonem.
  • zrumienione, upieczone ciasto drożdżowe14. Ciasto pieczemy w 160 stop. C przez ok. 40 min.
    Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone.
  • ciasto drożdżowe z żurawiną w przekroju15. Po lekkim przestygnięciu, zdejmujemy pergamin.
    Kroimy na porcje.
  • ciasto drożdżowe z żurawiną16. Smacznego ;)

Porady

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.
Sypkie- przesiewamy.
Masło możemy zastąpić margaryną.
Żurawinę w cieście w wersji dla dorosłych, możemy namoczyć w alkoholu, np rumie.
Blaszka ma wymiary 36X24 cm.
Jeśli ktoś chce ciasto blade, bez zrumienienia, należy je przykryć papierem z wierzchu i zmienić opcję na pieczenie od dołu. Moi domownicy- wolą ciasto zrumienione, spieczone.
Ciasto jest długo świeże.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życieŻurawinadla dziecimój pomysłkakaokuchnia polskaherbatyna podwieczorekna przyjecie na powietrzutanipulchny wypiekłatwy przepiswycieczkędrożdżowy placekna biwaksłodka przekąska do kawykonkurs_żurawina

Komentarze

Podobne przepisy

Piernik z bakaliami Bożenki

Dodane przez: Konto nieaktywne

Piernik z bakaliami Bożenki

Pachnące korzeniami, smaczne, puszyste...

Ryż zapiekany z prażonymi jabłkami i cynamonem

Dodane przez: jolantagłówka

Ryż zapiekany z prażonymi jabłkami i cynamonem

Ryż przygotowany w takiej formie...

Serniczki z bananami

Dodane przez: Konto nieaktywne

Delikatne serniczki z bananami Bożenki

Smaczna propozycja na ciepłą kolację...

Lody jabłkowo - cytrynowe z cynamonem i żurawiną

Dodane przez: agatab

Lody jabłkowo - cytrynowe z cynamonem i żurawiną

przepyszne i bardzo orzeźwiające

Bataty z miodem i cynamonem

Dodane przez: Goszka

Bataty z miodem i cynamonem

Bataty, mimo że ogólnie dostępne,...

Twarożek z jabłkiem i cynamonem

Dodane przez: Konto nieaktywne

Twarożek z jabłkiem i cynamonem

Ciekawy pomysł na miłe rozpoczęcie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE