Ciasto zrobiłam błyskawicznie, bo rosło, jak szalone na upalnym balkonie. Muszę powiedzieć, że porzeczki smakują wyśmienicie w połączeniu ze słodką, orzechową kruszonką.
2 godz.
Składniki:
około 3,5 szklanki mąki pszennej (jeżeli ciasto będzie zbyt luźne można dodać ciut więcej)
3/4 szklanki mleka
pół szklanki cukru
3 jajka
30 gramów świeżych drożdży
2 łyżeczki esencji waniliowej lub 1 saszetka cukru waniliowego
150 gramów masła
porzeczki
maliny
Składniki na orzechową kruszonkę:
50 gramów zmielonych (na mąkę) orzechów ziemnych (można zamienić np. na migdały)
pół szklanki cukru
4 łyżki mąki
125 gramów masła, roztopionego
cukier gruba rafinada (opcjonalnie)
Komentarze