Drożdżowiec z malinami i kokosową posypką

  • wyświetlono: 389 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Drożdżowe ciasta z owocami, to ulubione ciasta mojej rodzinki. Często goszczą na naszym stole.

  • 90min

Składniki

Ciasto drożdżowe:
600 g mąki tortowej
3 żółtka
150 g cukru
40 g świeżych drożdży
120 g stopionego, letniego masła
500 ml letniego mleka
cukier waniliowy
szczypta soli

Kokosowa posypka:
100 g masła
100 g cukru
120 g mąki tortowej
40 g kokosowych wiórek

300 g mrożonych malin

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowiec z malinami i kokosową posypką

  • rozczyn drożdżowy1. Wykonanie rozczynu drożdżowego:
    Drożdże ( pokruszone) łączymy z 200 ml letniego mleka, 1 łyżką cukru i 100 g mąki. Mieszamy na gładką masę i odprawiamy w ciepłe miejsce, pod przykryciem, do wyrośnięcia.

  • składniki na ciasto drożdżowe: mąka, cukier, żółtka2. Ciasto drożdżowe:
    Do dużej miski wsypujemy: pozostałą cześć mąki, cukru, cukier waniliowy. Wbijamy żółtka.
  • składniki na ciasto drożdżowe plus rozczyn i masło3. Masło rozpuszczamy i letnie wlewamy do pozostałych składników. Wlewamy rozczyn oraz pozostałą część mleka.
  • wyrobione ciasto drożdżowe4. Ciasto wyrabiamy ręką, aż będzie od niej odstawać. Ciasto jest rzadkie, ale takie ma być.
  • wyrośnięte ciasto drożdżowe5. Ciasto przykrywamy ściereczką lnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • ciasto drożdżowe w blaszce6. Ciasto przekładamy na blaszkę o wym. 23 x 34cm, wyłożoną pergaminem.
  • kokosowa posypka7. Wykonanie kokosowej posypki:
    Wszystkie składniki łączymy razem. W razie konieczności dosypać mąki lub zwiększyć ilość tłuszczu. Ciasto powinno się kruszyć.
  • ciasto drożdżowe z malinami- przed pieczeniem8. Na ciasto drożdżowe rozsypać zamrożone owoce malin. Lekko je wcisnąć.
  • ciasto drożdżowe- przed pieczeniem9. Kruszonkę rozsypujemy po cieście. Lekko wciskamy.
  • ciasto drożdżowe z malinami  i kokosową posypką- po upieczeniu10. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stop. C przez ok. 45- 50 min z termoobiegiem, ale tylko grzanie od dołu. Sprawdzamy patyczkiem, czy już upieczone.
  • drożdżowiec z malinami i kokosową posypką11. Po upieczeniu blaszkę wyjmujemy z pieca. Lekko studzimy, zdejmujemy pergamin. Przekładamy ciasto na deseczkę.
  • drożdżowiec z malinami i kokosową posypką12. Kroimy ciasto na porcje.
  • drożdżowiec z malinami i kokosową posypką13. Smacznego:)

Porady

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy.
Czas przygotowania podany jest bez oczekiwania na wyrastanie.
Owoców nie rozmrażamy wcześniej .
Ciasto jest długo świeże, pulchne.
Nadaje się na 2 śniadanie, piknik, wycieczkę lub podwieczorek. Bardzo lubią go dzieci.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życieMalinykuchnia polskapulchny wypiekmój przepisłatwe wykonanieCiasto dla dzieciulubione ciasto domownikówmoje popisowe ciastodrożdżowiec na podwieczorekdrożdżowiec z owocami i kruszonką kokosowąciasto drożdżowe do kawy-kakao- herbaty na podwieczoreksłodki wypiek na 2 śniadanie lub wycieczkędrożdżowiec z malinami i kokosową posypką

Komentarze

Podobne przepisy

Owsianka kokosowa z malinami

Dodane przez: joanna30

Owsianka kokosowa z malinami

Pyszne, zdrowe i szybkie śniadanie.

ekspresowe ciasto

Dodane przez: Aninka88

Ekspresowy jabłecznik z kokosową posypką

pyszne i szybkie ciasto do kawy,...

image-1ytikox

Dodane przez: Mniam1

Drożdżowiec z jabłkami i serkiem

Drożdżowe ciasto pełne aromatycznych,...

kopytka

Dodane przez: Aninka88

Kopytka z kokosową posypką

łatwe i szybkie do zrobienia, a...

sernik z malinami i kruszonką kokosową

Dodane przez: mariosylwia

Sernik z malinami i kruszonką kokosową

:-) Gorąco polecam (-:

ciasto z kremem i posypką słonecznikową

Dodane przez: katarzynka455

Biszkopt z kremem i słonecznikową posypką

Bardzo smaczne ciasto z posypką...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE