Drożdżowiec z malinami i kokosową posypką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Drożdżowe ciasta z owocami, to ulubione ciasta mojej rodzinki. Często goszczą na naszym stole.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    600 g mąki tortowej
    3 żółtka
    150 g cukru
    40 g świeżych drożdży
    120 g stopionego, letniego masła
    500 ml letniego mleka
    cukier waniliowy
    szczypta soli

    Kokosowa posypka:
    100 g masła
    100 g cukru
    120 g mąki tortowej
    40 g kokosowych wiórek

    300 g mrożonych malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowiec z malinami i kokosową posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozczyn drożdżowy 1. Wykonanie rozczynu drożdżowego:
    Drożdże ( pokruszone) łączymy z 200 ml letniego mleka, 1 łyżką cukru i 100 g mąki. Mieszamy na gładką masę i odprawiamy w ciepłe miejsce, pod przykryciem, do wyrośnięcia.

  • składniki na ciasto drożdżowe: mąka, cukier, żółtka 2. Ciasto drożdżowe:
    Do dużej miski wsypujemy: pozostałą cześć mąki, cukru, cukier waniliowy. Wbijamy żółtka.
  • składniki na ciasto drożdżowe plus rozczyn i masło 3. Masło rozpuszczamy i letnie wlewamy do pozostałych składników. Wlewamy rozczyn oraz pozostałą część mleka.
  • wyrobione ciasto drożdżowe 4. Ciasto wyrabiamy ręką, aż będzie od niej odstawać. Ciasto jest rzadkie, ale takie ma być.
  • wyrośnięte ciasto drożdżowe 5. Ciasto przykrywamy ściereczką lnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • ciasto drożdżowe w blaszce 6. Ciasto przekładamy na blaszkę o wym. 23 x 34cm, wyłożoną pergaminem.
  • kokosowa posypka 7. Wykonanie kokosowej posypki:
    Wszystkie składniki łączymy razem. W razie konieczności dosypać mąki lub zwiększyć ilość tłuszczu. Ciasto powinno się kruszyć.
  • ciasto drożdżowe z malinami- przed pieczeniem 8. Na ciasto drożdżowe rozsypać zamrożone owoce malin. Lekko je wcisnąć.
  • ciasto drożdżowe- przed pieczeniem 9. Kruszonkę rozsypujemy po cieście. Lekko wciskamy.
  • ciasto drożdżowe z malinami  i kokosową posypką- po upieczeniu 10. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stop. C przez ok. 45- 50 min z termoobiegiem, ale tylko grzanie od dołu. Sprawdzamy patyczkiem, czy już upieczone.
  • drożdżowiec z malinami i kokosową posypką 11. Po upieczeniu blaszkę wyjmujemy z pieca. Lekko studzimy, zdejmujemy pergamin. Przekładamy ciasto na deseczkę.
  • drożdżowiec z malinami i kokosową posypką 12. Kroimy ciasto na porcje.
  • drożdżowiec z malinami i kokosową posypką 13. Smacznego:)

Porady

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy. Czas przygotowania podany jest bez oczekiwania na wyrastanie. Owoców nie rozmrażamy wcześniej . Ciasto jest długo świeże, pulchne. Nadaje się na 2 śniadanie, piknik, wycieczkę lub podwieczorek. Bardzo lubią go dzieci.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować