Drożdżowiec z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy ciasto:
drożdże rozcieramy ze szczyptą
cukru i mąki w małej ilości
letniego mleka. Odstawiamy na
ok. 10 minut w ciepłe miejsce.
Margarynę roztapiamy, lekko
studzimy. Mąkę wsypujemy do
miski, wlewamy drożdże i margarynę.
Wbijamy jajka, wsypujemy
cukier waniliowy i zagniatamy
ciasto, stopniowo dolewając
mleko. Odstawiamy na
ok. 25 minut w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia.
2.Robimy farsz: kaszę gotujemy
we wrzącej wodzie na sypko,
studzimy. Mieszamy z rozkruszonym
twarogiem, wbijamy
żółtka i wsypujemy cukier. Dokładnie
mieszamy.
3.Ciasto rozwałkowujemy
na prostokąt ponad dwa razy
większy od blachy, w której będziemy
je piekli. Na środek ciasta
przykładamy blachę, aby
zaznaczyć jej kształt – w to
miejsce równomiernie rozkładamy
farsz. Pozostałe brzegi
ciasta zawijamy na farsz.
Ostrożnie (ciasto jest ciężkie!)
przekładamy do wyłożonej papierem
do pieczenia blachy.
Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze
180 °C.
Komentarze