Drożdżowe ze śliwkami w polewie śmietankowej

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Już tyle ciast ze śliwkami zrobiłam i opublikowałam, że nie pomyślałam nawet, że coś znowu upiekę. A tu proszę, pyszne nowe ciasto, bardzo smaczne.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    5 dag. drożdży
    6 łyżek cukru
    2 jajka
    2 żółtka
    10 dag. masła
    aromat śmietankowy
    szczypta soli
    1 kg. śliwek
    Polewa śmietankowa:
    2 jajka
    4 łyżki masła
    12 łyżek gęstej śmietany
    4 łyżki cukru pudru
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania
    blacha wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami w polewie śmietankowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Drożdże rozcieram z łyżką cukru, łyżką mąki i mlekiem ciepłym, odstawiam by rozczyn wyrósł. Do mąki dodaję rozczyn, roztopione masło, jajka,żółtka,sól, aromat, wyrabiam ciasto. Ciasto nakrywam i pozostawiam do wyrośnięcia. Przygotowuję śmietankę. Masło ucieram z cukrem i solą, dodaję po 1 jajku i śmietankę, ucieram.
  • jk 2. Owoce pozbawiam pestek. Wyrośnięte ciasto zagniatam jeszcze raz, rozkładam na blasze, układam śliwki, zalewam śmietanką. Piekę 1 godzinę w temp. 180 stopni.
  • jk 3. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ciasto posypuję cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Śliwki Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować