Drożdżowe ze śliwką i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mięciutka i puszysta drożdżówka ze śliwkami i kruszonką .... mmmm uwielbiam.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:

    20g drożdży
    300 g mąki
    1/2 szkl. ciepłego mleka
    80g masła
    2 żółtka
    1 jajo

    PONADTO:

    400g śliwek
    masło do wysmarowania formy

    KRUSZONKA:

    150 g mąki
    60 g masła
    4 łyżki drobnego cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Drożdżowe ze śliwką i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, letniego mleka, 1 łyżki cukru i 3 łyżek mąki przygotować rozczyn. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • 2. Jajka i żółtka wbić do oddzielnej miski, dodać cukier i dokładnie zmiksować.
  • 3. Pozostałe składniki wymieszać ze sobą, dodać ubite jajka, rozczyn oraz rozpuszczone masło i wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki.
  • 4. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu, by podwoiło swoją objętość.
  • 5. Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować.
  • 6. Składniki na kruszonkę dokładnie zagnieść.
  • 7. Blaszkę /20x20 cm/ wysmarować masłem.
  • 8. Wyrośnięte ciasto delikatnie przełożyć do formy, rozciągnąć równomiernie palcami po całości blaszki.
  • 9. Na cieście ułożyć ciasno połówki śliwek - skórką do spodu.
  • 10. Wierzch posypać kruszonką. Zostawić chwilę do podrośnięcia.
  • 11. Piec w 180 stopniach ok 30 - 35 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować