Drożdżowe zajączki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

idealna ozdoba na świąteczny wielkanocny stół

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 35 dekagramów
    - mleko: 0.5 szklanki
    - drożdże: 3 dekagramy
    - Tłuszcz: 5 dekagramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - rodzynki: 5 gramów

Drożdżowe zajączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. . Drożdże rozetrzeć z mlekiem i łyżką mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Dodać jajo i resztę mąki, wyrabiać ciasto. Dodać roztopiony ciepły tłuszcz i wyrabiać dalej, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozciągnąć rękami na prostokątny płat.
  • 2. Wycinać nożem kształt głowy zajączka, z rodzynek zrobić oczy i pyszczek.
    Piec w nagrzanym do 120 stopni piekarniku do zrumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy