Drożdżowe zające

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Dekoracyjne ciastka drożdżowe w postaci zajączków – wyglądają apetycznie i dekoracyjnie.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 10 sztuk:
    1 szklanka mąki – około 160 g + do podsypania
    1 łyżka cukru
    1 jajko
    Szczypta soli
    1 dag drożdży
    Kilka suszonych rodzynek i żurawiny
    1/3 szklank ciepłego mleka
    1 łyżeczka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Drożdżowe zające - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:do miski przesiać mąkę, dodać sól do smaku, wlać rozpuszczone w mleku z cukrem drożdże, odstawić w ciepłe miejsce by drożdże wyrosły. Następnie dodać rozkłócone jajko(niewielką ilość zostawić do posmarowania ), wyrobić ciasto. Masło stopić, przestudzone dodać do ciasta, wyrobić jednolite, gładkie ciasto. Odstawić ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
    Następnie ciasto przenieść na stolnicę, podsypaną mąką, rozwałkować na około 5 mm płat. Szklanką wyciąć kółka, z pozostałych skrawków uformować cienki wałek, pociąć na 10 kawałków a te na połówki. Doczepić do kółek. Z rodzynek zrobić oczy i wąsy a z żurawiny buźki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić by ciasto podrosło. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować pozostałym jajkiem.(Ja posypałam uszy zajączków kruszonką , która została mi od ciasta drożdżowego). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni na złoty kolor 0około 15 minut.

Porady

1.rodzynki i żurawina - należy wybrać większe okazy, gdyż ciasto rośnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki Drożdże Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować