Drożdżowe zające - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:do miski przesiać mąkę, dodać sól do smaku, wlać rozpuszczone w mleku z cukrem drożdże, odstawić w ciepłe miejsce by drożdże wyrosły. Następnie dodać rozkłócone jajko(niewielką ilość zostawić do posmarowania ), wyrobić ciasto. Masło stopić, przestudzone dodać do ciasta, wyrobić jednolite, gładkie ciasto. Odstawić ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Następnie ciasto przenieść na stolnicę, podsypaną mąką, rozwałkować na około 5 mm płat. Szklanką wyciąć kółka, z pozostałych skrawków uformować cienki wałek, pociąć na 10 kawałków a te na połówki. Doczepić do kółek. Z rodzynek zrobić oczy i wąsy a z żurawiny buźki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić by ciasto podrosło. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować pozostałym jajkiem.(Ja posypałam uszy zajączków kruszonką , która została mi od ciasta drożdżowego). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni na złoty kolor 0około 15 minut.
Porady
1.rodzynki i żurawina - należy wybrać większe okazy, gdyż ciasto rośnie.
Komentarze