Ciasto drożdżowe z wołowiną i pieczarkami

  • wyświetlono: 504 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Puszyste ciasto drożdżowe z przeplatającym się farszem z mięsa wołowego i pieczarek. Ciekawe urozmaicenie obiadu lub kolacji, chociaż z powodzeniem można je zabrać na wycieczkę. Bardzo smakowało mi jeszcze ciepłe z sosem czosnkowym.

Mniam1
  • 8 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

SKŁADNIKI PODSTAWOWE Z ZESTAWU:

300 g mięsa mielonego wołowego
200 g pieczarek
włoszczyzna - 1 cebula, 1 marchewka

SKŁADNIK PODSTAWOWY DODATKOWY:

3 szklanki mąki pszennej

SKŁADNIKI ROBOCZE:

1 szklanka wody
25 g drożdży świeżych
1/3 łyżeczki soli
1 łyżka oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz czarny
papryka słodka mielona
pieprz ziołowy

Przepis właściwy:
CIASTO DROŻDŻOWE:

3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka wody
25 g drożdży świeżych
1/3 łyżeczki soli
1 łyżka oleju rzepakowego

FARSZ MIĘSNY:

200 g pieczarek
300 g mięsa mielonego wołowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz czarny
papryka słodka mielona
pieprz ziołowy

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto drożdżowe z wołowiną i pieczarkami

  • Marchewka z cebulą1. Przygotować zaczyn rozcierając drożdże z 1/4 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody. Odstawić na 10 min, aby drożdże się spieniły. Zaczyn wlać do przesianej mąki, razem z pozostałą ciepłą wodą, solą i olejem. Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, wyrabiając go przez około 10 min. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.

    Na suchą patelnię wrzucić pokrojone pieczarki i smażyć, aż woda odparuje. Dołożyć łyżkę masła i delikatnie przyrumienić. Pieczarki zdjąć z patelni. Rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego i usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz startą na tarce jarzynowej marchewkę. Podlać wodą i dusić, aż marchewka będzie miękka. Dołożyć mięso i stale mieszając delikatnie obsmażyć. Wrzucić pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy wg smaku. Farszu nie należy mocno wysmażać, żeby nie był zbyt suchy.
  • Farsz na cieście2. Wyrośnięte ciasto przełożyć oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok  25 x 45 cm. Na cieście rozłożyć równomiernie wystudzony farsz, może być lekko ciepły. Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 12 równych ruloników.
  • Ciasto w formie3. Przekładać do natłuszczonej, oprószonej mąką formy ( ∅ 25 cm) przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch zwilżyć wodą. Piec przez 40 min. w temperaturze 180*C Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsopieczarkiwarzywamarchewkaciasto drożdżoweDANIA Z GRZYBAMIna kolacjejesienne wypiekina wynoswytrawne ciastadania z wołowinakreatywne_gotowanie14drożdżówki na słono

Komentarze

Podobne przepisy

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

Dodane przez: ankad21

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

Wspaniałe, kruchutkie z pysznym...

Babeczki z pieczarkami i serem

Dodane przez: Kasia_S

Babeczki z pieczarkami i serem

smak mojego dzieciństwa to były...

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i pieczarkami

Dodane przez: Kasia_S

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i...

super szybka przekąska na małe...

pakieciki z pieczarkami i kurczakiem

Dodane przez: klementynka

pakieciki naleśnikowe z kurczakiem i pieczarkami

Zamiast tradycyjnych krokietów...

Pieczone paszteciki z mięsem i pieczarkami

Dodane przez: Ewelina Marcin

Pieczone paszteciki z mięsem i pieczarkami

Delikatne, miękkie, wypełnione...

Trójkąty

Dodane przez: JulkaTomeczek

Trójkąty francuskie z pieczarkami i cebulką

Trójkąty nadziewane pieczarkami...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE