Pyszne ciasto z suszonymi jabłkami duszonymi w soku jabłkowym. Potem jabłka wymieszałam z twarogiem. Ciasto wzbogacone cynamonem i anyżem. Jest to ciasto tzw. bez formy, czy tortownicy, sami nadajemy mu kształt.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto: mąka pszenna 350 g
drożdże 20 g
cukier 50 g
1 jajko
letnie mleko 90-100 ml
masło lub margaryna 35 g
cynamon 1/2 łyżeczki
zmielony anyż 1/3 łyżeczki
Nadzienie: twaróg półtłusty 250 g
suszone jabłka 60 g
sok z jabłek
cukier puder 1 czubata łyżka
cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
1 jajko
Drożdżowe z suszonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blachę z piekarnika lub większą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto.
Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru, dodać 3 łyżki letniego mleka.
Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie żółtko utrzeć z pozostałym cukrem.
Białko zostawiamy do smarowania.
Gdy drożdże wyrosną, dodać do miski resztę składników, dokładnie wyrobić na gładkie ciasto.
Masa powinna być lekko luźna ale zwarta, w trakcie wyrabiania można dodać trochę mleka.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 1/2-1 godziny ).
Nadzienie.
Suszone jabłka łamiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do małego rondelka i zalewamy sokiem jabłkowym ( tylko do przykrycia owoców ).
Jabłka dusimy kilkanaście minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Przestudzone jabłka przekładamy do twarogu utartego z cukrami i jajkiem.
Z wyrośniętego ciasta odrywamy połowę ciasta.
Bezpośrednio na blaszce formujemy lub wałkujemy 25 cm okrąg o grubości 1,5 -2 cm.
Środek ciasta lekko ugniatamy na boki tworząc miejsce na nadzienie.
Ciasto wypełniamy farszem, boki zostawiamy wolne.
Przykrywamy ciasto do wyrośnięcia.
Resztę ciasta wałkujemy, wycinamy paski szerokości ok. 1-1,5 cm i pleciemy warkocze.
Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem, układamy warkocze, rozkładamy dalsze dekoracje i też smarujemy je białkiem.
Ciasto pieczemy w 180 C ok. 22-26 minut.
Komentarze