Drożdżowe z suszonymi jabłkami

4.51 (205 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto z suszonymi jabłkami duszonymi w soku jabłkowym. Potem jabłka wymieszałam z twarogiem. Ciasto wzbogacone cynamonem i anyżem. Jest to ciasto tzw. bez formy, czy tortownicy, sami nadajemy mu kształt.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto: mąka pszenna 350 g
    drożdże 20 g
    cukier 50 g
    1 jajko
    letnie mleko 90-100 ml
    masło lub margaryna 35 g
    cynamon 1/2 łyżeczki
    zmielony anyż 1/3 łyżeczki
    Nadzienie: twaróg półtłusty 250 g
    suszone jabłka 60 g
    sok z jabłek
    cukier puder 1 czubata łyżka
    cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.51 (205 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Drożdżowe z suszonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blachę z piekarnika lub większą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
    Ciasto.
    Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru, dodać 3 łyżki letniego mleka.
    Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
    W tym czasie żółtko utrzeć z pozostałym cukrem.
    Białko zostawiamy do smarowania.
    Gdy drożdże wyrosną, dodać do miski resztę składników, dokładnie wyrobić na gładkie ciasto.
    Masa powinna być lekko luźna ale zwarta, w trakcie wyrabiania można dodać trochę mleka.
    Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 1/2-1 godziny ).
    Nadzienie.
    Suszone jabłka łamiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do małego rondelka i zalewamy sokiem jabłkowym ( tylko do przykrycia owoców ).
    Jabłka dusimy kilkanaście minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
    Przestudzone jabłka przekładamy do twarogu utartego z cukrami i jajkiem.
    Z wyrośniętego ciasta odrywamy połowę ciasta.
    Bezpośrednio na blaszce formujemy lub wałkujemy 25 cm okrąg o grubości 1,5 -2 cm.
    Środek ciasta lekko ugniatamy na boki tworząc miejsce na nadzienie.
    Ciasto wypełniamy farszem, boki zostawiamy wolne.
    Przykrywamy ciasto do wyrośnięcia.
    Resztę ciasta wałkujemy, wycinamy paski szerokości ok. 1-1,5 cm i pleciemy warkocze.
    Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem, układamy warkocze, rozkładamy dalsze dekoracje i też smarujemy je białkiem.
    Ciasto pieczemy w 180 C ok. 22-26 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Twaróg Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować