Ciasto drożdżowe z serem i malinami pod kruszonką

4.5 (149 ocen)

  • 30 min

Drożdżowe ciasto z masą serową i dodatkiem owoców. Idealne dla wielbicieli ciast drożdżowych i różnego typu ciast z serem.

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto:
    600g mąki
    1 szklanka mleka
    90g drożdży
    5 łyżek cukru
    8 łyżek oleju
    3 jajka
    32g cukru waniliowego

    Masa serowa:
    500g białego zmielonego sera
    2 jajka
    100g masła
    1/2 szklanki cukru
    1 budyń waniliowy
    32g cukru waniliowego
    Ok. 400g malin

    Kruszonka:
    100g mąki
    50g cukru
    50g roztopionego masła
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe z serem i malinami pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: W dużej misce rozetrzeć drożdże z cukrami, wlać mleko. Dodać pozostałe składniki, wymieszać ciasto ręką do połączenia wszystkich składników. Nie dosypywać mąki. Ciasto będzie dość luźne. Przełożyć go do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Wyłożyć masę serową posypać owocami i kruszonką. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 50 minut, do zrumienienia.
  • 2. Masa serowa: Masło rozpuścić, ostudzić. Jajka utrzeć z cukrami na puszystą masę. Następnie partiami dodawać ser, masło, na koniec wsypać budyń. Wszystko dokładnie zmiksować.
  • 3. Kruszonka: Składniki kruszonki zagnieść palcami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować