Drożdżowe z serem i karmelizowanymi truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z cukrem i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Przykryć ściereczką i odstawić na 10min w ciepłe miejsce. Kiedy drożdże ruszą, wsypać mąkę, roztrzepane jajko i rozpuszczone, przestudzone masło. Ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godz. W tym czasie na patelnię wsypać cukier, sok i skórkę z cytryny. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Kiedy zacznie nabierać złotego koloru wrzucić truskawki. Smażyć obtaczając w karmelu około 5 min. Nie mieszać zbyt intensywnie, żeby się nie rozpadły. Puszczą sporo soku. Odstawić do wystudzenia.
2.MASA SEROWA: Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować lub roztrzepać trzepaczką. Wyrośnięte ciasto drożdżowe zagnieść jeszcze raz i rozwałkować na prostokąt odpowiadający wymiarom formy do pieczenia (21x25) Włożyć do formy i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Ciasto polać odrobiną soku truskawkowego i ostrożnie wykładać masę serową. Najlepiej łyżką.
3. Na ser wyłożyć truskawki wyciągnięte z syropu. Piec w temperaturze 180*C przez 40min. Przed podaniem ciasto polać syropem truskawkowym. Jeśli będzie zbyt rzadki, to zredukować go na małym ogniu. Smacznego!
Komentarze