DROŻDŻOWE Z RODZYNKAMI I SKÓRKA POMARAŃCZOWĄ

4.49 (151 ocen)

coś wspaniałego dla wielbicieli drożdżowych wypieków :)

Składniki:

  • 1 kg mąki
    1,5 szkl. cukru
    10 dag drożdży
    1,5 szkl. mleka
    cukier waniliowy
    5 jajek
    1 kostka margaryny
    szczypta soli
    ok. 0,5 szkl. rodzynek
    skórka pomarańczowa (ilość wg uznania)
Wystaw ocenę:

4.49 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowe z rodzynkami i skórka pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, letniego mleka (nie trzeba użyć całej ilości, resztę można
    zostawić i dodać później do ciasta) i odrobiny mąki zrobić rozczyn.

  • 2. Po około 20 minutach, gry rozczyn wyrośnie dodać do tego
    mąkę,szczyptę soli, następnie jajka, cukier, cukier waniliowy. Wszystko
    dobrze wyrobić, na koniec dodać rozpuszczoną, przestudzoną margarynę.
    Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.
  • 3. Rodzynki sparzyć, odsączyć i oprószyć mąką. Gdy ciasto podrośnie
    dodac do niego rodzynki i skórkę pomarańczową. Ciasto wyłożyć do
    nasmarowanej tłuszczem blaszki i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*C na około 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować