Drożdżowe z makiem, śliwkami i figami

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Miękkie, puszyste i słodkie ciasto drożdżowe przełożone masą makową, przełamane lekko kwaskowatą śliwą.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mleka
    ¼ kostki masła
    pół szklanki cukru
    1 jajko
    3 dag drożdży
    ok. 30 dag gotowej masy makowej
    pół kg śliwek
    2 figi
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe

Drożdżowe z makiem, śliwkami i figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać. Masło roztopić, przestudzić. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać połowę mleka i dodać 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
    Do miski wsypać przesianą mąkę, wlać resztę mleka, dodać jajko roztarte z cukrem, wyrośnięty zaczyn oraz masło. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na prostokąt i rozsmarować masę makową. Pokroić na ok.4- 5 cm paski. Pierwszy pasek zwinąć na kształt ślimaka.Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na środku tortownicy umieścić zwinięty pasek, resztą owinąć ciasto. Na wierzchu ciasta, pomiędzy mak wcisnąć pokrojone na ćwiartki śliwki oraz figi. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Figi Mak Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować