Drożdżowe z makiem i kruszonką orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozcieramy z odrobiną cukru.
Mleko lekko podgrzewamy , 1-2 łyżki dolewamy do drożdży i rozcieramy.
Ucieramy żółtka z cukrem do białości.
Do miski przesiewamy mąkę , dodajemy rozczyn , utarte żółtka , mleko , cukier waniliowy i na koniec olej.
Wszystko dokładnie wyrabiamy, w miarę potrzeby dodajemy mleka.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia .
Robimy kruszonkę.
Do sypkich składników dodajemy zimne pokrojone masło lub margarynę.
Łączymy składniki i wkładamy do zamrażalnika.
Gdy ciasto urośnie przekładamy je do nasmarowanych blaszek.
Na ciasto nakładamy masę makową , na nią kruszymy ciasto z zamrażalnika. ( blaszka 21 X 21).
Do tortownic nakładamy więcej ciasta i pokrywamy kruszonką.
Mnie wyszła jeszcze bułeczka z nutellą.
Wstawiamy do kuchenki 180 C i pieczemy do zbrązowienia kruszonki ( nawet 60 minut zmniejszając temperaturę).
Komentarze