Drożdżowe z mąką płaskurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciepłe mleko łączymy w misce z pokruszonymi drożdżami i łyżką brązowego cukru, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.
2.Erytrol, mąkę płaskurkę, mąkę pszenną, pozostały cukier, kawałki masła, szczyptę soli i jajka wkładamy do misy robota kuchennego.
3.Dokładamy wyrośnięte drożdże i całość wyrabiamy w robocie do momentu, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Misę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (moje stało około godziny i wyszło bardzo puszyste).
4.Ponownie przez chwilę wyrabiamy, a następnie przekładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej. Na wierzchu układamy ulubione owoce sezonowe, kruszonkę, itp.
5.Pieczemy około 30-35 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Porady
Erytrol można zastąpić brązowym lub białym cukrem.
Komentarze