Drożdżowe z mąką płaskurką

4.51 (156 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ciasto drożdżowe z ulubionymi owocami na bazie mąk pszennych

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250g mąki płaskurki
    350g mąki pszennej
    40g świeżych drożdży
    100g brązowego cukru
    100g erytrolu
    300ml ciepłego mleka
    2 jajka
    szczypta soli
    150g masła
    ulubione owoce sezonowe
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.51 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Drożdżowe z mąką płaskurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciepłe mleko łączymy w misce z pokruszonymi drożdżami i łyżką brązowego cukru, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.
  • 2. Erytrol, mąkę płaskurkę, mąkę pszenną, pozostały cukier, kawałki masła, szczyptę soli i jajka wkładamy do misy robota kuchennego.
  • 3. Dokładamy wyrośnięte drożdże i całość wyrabiamy w robocie do momentu, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Misę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (moje stało około godziny i wyszło bardzo puszyste).
  • 4. Ponownie przez chwilę wyrabiamy, a następnie przekładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej. Na wierzchu układamy ulubione owoce sezonowe, kruszonkę, itp.
  • 5. Pieczemy około 30-35 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Porady

Erytrol można zastąpić brązowym lub białym cukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować