Drożdżowe z kruszonką

5 (188 ocen)

Ciasto drożdżowe ze swojskim mlekiem to smak mojego dzieciństwa.

Składniki:

  • Składniki:
    -1 kg mąki,
    -4 jajka,
    -1/2szkl. oleju,
    -2szkl. mleka,
    -aromat rumowy,
    -2szkl. cukru+3 łyżki,
    -50g drożdży.

    Kruszonka:
    -10 dużych łyżek mąki,
    -100g masła,
    -1/2szkl. cukru.
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Drożdżowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Szklankę mleka podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, 5 łyżek mąki i 3 łyżki cukru. Mieszamy do jednolitej konsystencji. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
    W tym czasie mąkę przesiewamy do garnka, dodajemy jajka, olej, cukier, mleko i aromat. Gdy mamy już wyrośnięty zaczyn, wlewamy do pozostałych składników i ręką wyrabiamy około 10-15 minut. Pozostawiamy na 1,5godziny pod przykryciem w ciepłym miejscu.
  • 2. Kruszonka:
    Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier i masło. Zagniatamy lekko. Wkładamy do zamrażalki do czasu, aż ciasto drożdżowe nam wyrośnie i będzie możliwość wysypania kruszonki na wierzch.
  • 3. Ciasto przekładamy do jednej dużej formy lub trzech mniejszych (u mnie to keksówka-25x11cm i dwie 24x24cm). Pieczemy w temperaturze 185 stopni do zrumienienia wierzchu (około 55 minut ).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować