Drożdżowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Szklankę mleka podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, 5 łyżek mąki i 3 łyżki cukru. Mieszamy do jednolitej konsystencji. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie mąkę przesiewamy do garnka, dodajemy jajka, olej, cukier, mleko i aromat. Gdy mamy już wyrośnięty zaczyn, wlewamy do pozostałych składników i ręką wyrabiamy około 10-15 minut. Pozostawiamy na 1,5godziny pod przykryciem w ciepłym miejscu.
2.Kruszonka:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier i masło. Zagniatamy lekko. Wkładamy do zamrażalki do czasu, aż ciasto drożdżowe nam wyrośnie i będzie możliwość wysypania kruszonki na wierzch.
3.Ciasto przekładamy do jednej dużej formy lub trzech mniejszych (u mnie to keksówka-25x11cm i dwie 24x24cm). Pieczemy w temperaturze 185 stopni do zrumienienia wierzchu (około 55 minut ).
Komentarze