Ciasto drożdżowe z jeżynami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

To moje ulubione ciasto drożdżowe.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Rozczyn:
    - 5 dag drożdży
    - 2 łyżki cukru
    - 2-3 łyżki ciepłej wody
    - 2 łyżki mąki
    Inne:
    - 1/2 kostki margaryny
    - 3/4 szklanki mleka
    - 2-3 łyżki cukru
    - 2 jajka
    - 1/2 kg mąki

Ciasto drożdżowe z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników wyrobić rozczyn, a następnie odstawić do wyrośnięcia. Margarynę, mleko i cukier zagotować i wystudzić. Do miski wbić 2 jajka, wlać mleko z margaryną oraz rozczyn dodać 1/2 kg mąki i wyrobić ( ciasto wyrabiać ręką 10 minut ). Zostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem o wymiarach 25x40 cm. Na cieście poukładać jeżyny. Piec przez ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Porady

Zamiast jeżyn można użyć innych owoców np. śliwek, truskawek czy malin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy