Ciasto drożdżowe z jagodami

0 (0 ocen)

Chyba najlepsze na świecie :)

Składniki:

  • 250 ml mleka
    220 g cukru
    4 jajka
    200 g masla
    50 g świeżych drożdży
    680 g (4 szklanki) mąki pszennej tortowej
    Kruszonka:
    75 g cukru
    75 g masła
    150 g mąki pszennej
    Dodatki:
    300 g jagód
    płatki migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozpuścić mleko z cukrem i pokrojonym na kawalki masłem. Przestudzoną, ale ciągle ciepła masę zmiksować z jajkami. Drożdże pokruszyć do jeszcze ciepłej masy i zmiksować. Odstawić w cieple miejsce, przykryć ściereczką i zostawić na 2 godziny, aż masa się spieni.
    Do masy dodać przesianą mąkę i wyrabiać około 10-15 minut. Ciasto ma być dość rzadkie ale też gładkie i elastyczne, także w razie potrzeby podsypywać odrobiną mąki w czasie wyrabiania.
  • 2. Ciasto włożyć do dość dużej blachy uprzednio wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • 3. KRUSZONKA: W garnuszku rozpuścić masło z cukrem, dodać mąkę i wymieszać. Odstawić z ognia.
    Na cieście rozłożyć jagody i posypać kruszonką i płatkami migdałów.
  • 4. Ciasto włożyć do piekarnika i piec przez około 40-50 minut, sprawdzając patyczkiem do pieczenia czy jest gotowe.
    UWAGA! Ciasto powinno się wyjmować stopniowo z piekarnika, czyli zaczynamy po prostu od uchylania drzwiczek, po okołu 15 minutach wyjmujemy całe ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować