250 ml mleka
220 g cukru
4 jajka
200 g masla
50 g świeżych drożdży
680 g (4 szklanki) mąki pszennej tortowej
Kruszonka:
75 g cukru
75 g masła
150 g mąki pszennej
Dodatki:
300 g jagód
płatki migdałów
Ciasto drożdżowe z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku rozpuścić mleko z cukrem i pokrojonym na kawalki masłem. Przestudzoną, ale ciągle ciepła masę zmiksować z jajkami. Drożdże pokruszyć do jeszcze ciepłej masy i zmiksować. Odstawić w cieple miejsce, przykryć ściereczką i zostawić na 2 godziny, aż masa się spieni.
Do masy dodać przesianą mąkę i wyrabiać około 10-15 minut. Ciasto ma być dość rzadkie ale też gładkie i elastyczne, także w razie potrzeby podsypywać odrobiną mąki w czasie wyrabiania.
2.Ciasto włożyć do dość dużej blachy uprzednio wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
3.KRUSZONKA: W garnuszku rozpuścić masło z cukrem, dodać mąkę i wymieszać. Odstawić z ognia.
Na cieście rozłożyć jagody i posypać kruszonką i płatkami migdałów.
4.Ciasto włożyć do piekarnika i piec przez około 40-50 minut, sprawdzając patyczkiem do pieczenia czy jest gotowe.
UWAGA! Ciasto powinno się wyjmować stopniowo z piekarnika, czyli zaczynamy po prostu od uchylania drzwiczek, po okołu 15 minutach wyjmujemy całe ciasto.
Komentarze