Drożdżowe z jabłkami, pod orzechową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 20 min

Z ciasta drożdżowego można wymyślać do woli, ale jak drożdżowe to musowo z kruszonką:) tym razem pokombinowałam i dodałam do nie zmielone orzechy..wyszło prze smacznie:)) Polecam:))

  • 20 min

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
    5 dag drożdży
    200 ml ciepłego mleka
    1 jajko
    10 dag cukru
    130 dag margaryny Palmy z murzynkiem
    Szczypta soli
    1 kg jabłek (przed obraniem)
    Łyżka cynamonu
    4 łyżki dżemu, powideł lub marmolady
    Na kruszonkę
    20 dag mąki
    10 dag zmielonych orzechów ( włoskie i laskowe)
    10 dag cukru
    20 dag masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowe z jabłkami, pod orzechową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drożdzowe 1. Drożdże mieszam z ciepłym mlekiem. Mąkę przesiewam do miski, dodaję rozpuszczone drożdże, cukier, wbijam jajko, i dodaję bardzo miękką margarynę i odrobinkę soli.
    Ciasto można wyrabiać ręcznie, lub wręczyć się robotem. Ja początkowo użyłam robota, na koniec przełożyłam ciasto na blat, i ugniotłam jeszcze ręcznie.
    Umyte i obrane jabłka starłam na tarce i średnich oczkach, dodałam łyżkę cynamonu, wymieszałam.
    Blaszkę ( 36 x 26)wyłożyłam papierem do pieczenia. Rozciągam na nim ciasto drożdżowe które posmarowałam dżemem. Następnie rozsmarowałam starte jabłka z cynamonem.
    Z mąki, orzechów, cukru i masła zagniatam kruszonkę którą wyłożyłam na jabłka.
    Wstawiam do nagrzanego do 60 st.C piekarnika i tak ciasto podrasta 20 minut. Następnie zwiększam temp. do 190 st.C i piekę około 50 minut ( zależy od piekarnika) trzeba sprawdzać.

Porady

Tym razem użyłam 1 kg jabłek ( na życzenia połówka) jeśli piekę z 60 dag owoców ciasto jest wyższe. Ale z większej ilość ciasto jest bardziej wilgotne, i nie wysycha jak tradycyjna drożdżówka;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować