Drożdżowe z budyniem, winogronem i karmelizowanymi orzechami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 5 min

Muszę przyznać, że pierwszy raz robilam ciaso drożdżowe bez mleka:)

  • 2 godz. 5 min

Składniki:

  • 42 g drożdży
    10 dag cukru
    750 ml soku jabłkowego
    12 dag masła
    szczypta soli
    50 dag mąki

    50 dag winogrona ciemne + jasne
    2 budynie śmietankowe

    12 dag orzechów wloskich
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowe z budyniem, winogronem i karmelizowanymi orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z cukrem do rozpuszczenia.
  • 2. Masło roztopić, dodać 150 ml soku.
  • 3. Mąkę, sól, jaja, drożdże i mieszankę z sokiem zagnieść na gładkie ciasto.
  • 4. Zostawić pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
  • 5. Winogrona obrać z kiści, wypłukać, odączyć, pokroić na połówki.
  • 6. Ciasto ponownie zagnieść. Rozwałkować na prostokąt. Włożyć na natłuszczoną, wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
  • 7. 500 ml soku zagotować, ugotować na nich 2 budynie.
  • 8. Ugotowany krem przestudzić i wylożyć na ciasto drożdżowe.
  • 9. Na krem ułożyć połówki winogrona.
  • 10. Piec 20 min w 200 stopniach.
  • 11. 2 łyżki cukru skarmelizować, do gotowego wrzucić przechy. Wymieszać.
  • 12. Wystudzone orzechy posiekać, posypać nimi wystudzone ciasto.

Porady

Wspaniale komponuje się tu sok z jasnych winogron.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować