Drożdżowe z brzoskwiniami i borówką amerykańską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondelka wlać mleko, lekko podgrzać.
Następnie do mleka pokruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki i cukru, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Mąkę przesiać do miski, dodać podrośnięty rozczyn, i pozostałe składniki, prócz masła, zagnieść ciasto.
Na samym końcu dodać rozpuszczone i lekko przestudzone masło, dobrze wyrobić.
Odstawić ciasto, aby podwoiło swoją objętość.
3.Kruszonka:
Masło roztopić, ostudzić, wymieszać z cukrem i mąką, dobrze rozetrzeć palcami na kruszonkę.
4.Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, o średnicy 27 cm.
Brzoskwinie obrać, pokroić w plasterki, borówkę opłukać, osączyć.
Ułożyć owoce na wierzchu ciasta.
5.Ciasto posypać kruszonką.
Wstawić ciasto do zimnego piekarnika i piec ok. 35-40 minut, tzw. do suchego patyczka.
Komentarze