REKLAMA

Drożdżowe wielkanocne zajączki z kremem czekoladowym

wyświetlono: 144 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Wielkanoc już niebawem, więc moja dzisiejsza propozycja to słodkie bułeczki z kremem czekoladowym w kształcie zajączków. Zajączki wyglądają i smakują rewelacyjnie. Mogą być ozdoba świątecznych koszyczków i wielkanocnego stołu. Moje córeczki bardzo je lubią.

opublikowany: 31.01.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki: (z tych proporcji wyszło mi 8 dużych zajączków)
    Ciasto:
    • ok. 400g mąki pszennej + do podsypania,
    • 250 ml lekko podgrzanego mleka (nie gorącego!),
    • 30g drożdży świeżych,
    • ok. 20 cukru,
    • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (ok. 12g)
    • 50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła,
    • małe 1 jajko,
    • ok. ½ łyżeczki kakao,
    oraz krem czekoladowy (czekoladowo-orzechowy),
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • Drożdżowe wielkanocne zajączki z kremem czekoladowym 1. Zaczyn: Do lekko podgrzanego mleka dodajemy rozkruszone drożdże, cukier i łyżkę maki, wszystko dokładnie mieszamy i odkładamy na ok. 15 minut. Najlepiej użyć wyższego naczynia bo zaczyn wyrośnie.
    Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy zaczyn, masło, jajko, cukier z wanilią i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczka i odstawiamy na ok. 30 min.
    Z ciasta zabieramy kawałek (ok 10 g) i dodajemy do niego kakao, wyrabiamy. Alby łatwiej było wyrobić ciasto z kakaem możemy dodać kilka kropel oleju.
    Resztę ciasta dzielimy na 8 części.
  • Drożdżowe wielkanocne zajączki z kremem czekoladowym 2. Z każdego kawałka ciasta formujemy rękami wałek następnie robimy wgłębienie wzdłuż wałka (możemy rozwałkować na prostokąt), do środka wkładamy krem czekoladowy i zaciągając boki zalepiamy aby krem był w środku.
  • Uformowany wałek składamy na pół, następnie dolną część zakładamy jak precel, tak by powstały dwa kółka,  kółka wywijamy do siebie i łączymy, tak aby się stykały. 3. Uformowany wałek składamy na pół, następnie dolną część zakładamy jak precel, tak by powstały dwa kółka, kółka wywijamy do siebie i łączymy, tak aby się stykały.
  • Uformowany wałek składamy na pół, następnie dolną część zakładamy jak precel, tak by powstały dwa kółka,  kółka wywijamy do siebie i łączymy, tak aby się stykały. 4. Z kakaowego ciasta formujemy oczy o nos, doczepiamy do ciasta. Noż delikatnie wkładamy do kakao i nacinamy wąsy.
  • Uformowany wałek składamy na pół, następnie dolną część zakładamy jak precel, tak by powstały dwa kółka,  kółka wywijamy do siebie i łączymy, tak aby się stykały. 5. Zajączki układamy na kratce wyłożonej panierem do pieczenia, smarujemy odrobina oleju lub rozbełtanym jajkiem. Kratkę umieszczamy na blaszce w rozgrzanym do 180°C piekarniku i pieczemy na złoty kolor. Ja piekłam ok. 20 min. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika i tego jak bardzo rumiane chcemy mieć zajączki. Pozostawić do ostygnięcia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Annie_Ka Olimpia

Kruche zajączki wielkanocne

Pyszne i proste ciasteczka. W sam raz na Wielkanoc.

kategoria: Ciasta kruche ciasto Desery ciastka opublikowany: 28.02.2018 | wyświetlono: 2283 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: juchab juchab

Zajączki wielkanocne

Zajączki, które swoim urokiem jeszcze bardziej rozweselą świąteczny stół.

kategoria: Ciasta ciasto drożdżowe Desery Ciasto opublikowany: 15.01.2015 | wyświetlono: 1601 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: joanna1974 IMG_9922

wielkanocne zajączki

ozdoba ( nie tylko ) wielkanocnego koszyczka i stołu :)

kategoria: Pieczywo bułki Desery opublikowany: 19.01.2016 | wyświetlono: 384 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE