Drożdżowe wielkanocne zajączki z kremem czekoladowym

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Wielkanoc już niebawem, więc moja dzisiejsza propozycja to słodkie bułeczki z kremem czekoladowym w kształcie zajączków. Zajączki wyglądają i smakują rewelacyjnie. Mogą być ozdoba świątecznych koszyczków i wielkanocnego stołu. Moje córeczki bardzo je lubią.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Składniki: (z tych proporcji wyszło mi 8 dużych zajączków)
    Ciasto:
    • ok. 400g mąki pszennej + do podsypania,
    • 250 ml lekko podgrzanego mleka (nie gorącego!),
    • 30g drożdży świeżych,
    • ok. 20 cukru,
    • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (ok. 12g)
    • 50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła,
    • małe 1 jajko,
    • ok. ½ łyżeczki kakao,
    oraz krem czekoladowy (czekoladowo-orzechowy),
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Drożdżowe wielkanocne zajączki z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowe wielkanocne zajączki z kremem czekoladowym 1. Zaczyn: Do lekko podgrzanego mleka dodajemy rozkruszone drożdże, cukier i łyżkę maki, wszystko dokładnie mieszamy i odkładamy na ok. 15 minut. Najlepiej użyć wyższego naczynia bo zaczyn wyrośnie.
    Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy zaczyn, masło, jajko, cukier z wanilią i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczka i odstawiamy na ok. 30 min.
    Z ciasta zabieramy kawałek (ok 10 g) i dodajemy do niego kakao, wyrabiamy. Alby łatwiej było wyrobić ciasto z kakaem możemy dodać kilka kropel oleju.
    Resztę ciasta dzielimy na 8 części.
  • Drożdżowe wielkanocne zajączki z kremem czekoladowym 2. Z każdego kawałka ciasta formujemy rękami wałek następnie robimy wgłębienie wzdłuż wałka (możemy rozwałkować na prostokąt), do środka wkładamy krem czekoladowy i zaciągając boki zalepiamy aby krem był w środku.
  • Uformowany wałek składamy na pół, następnie dolną część zakładamy jak precel, tak by powstały dwa kółka,  kółka wywijamy do siebie i łączymy, tak aby się stykały. 3. Uformowany wałek składamy na pół, następnie dolną część zakładamy jak precel, tak by powstały dwa kółka, kółka wywijamy do siebie i łączymy, tak aby się stykały.
  • Uformowany wałek składamy na pół, następnie dolną część zakładamy jak precel, tak by powstały dwa kółka,  kółka wywijamy do siebie i łączymy, tak aby się stykały. 4. Z kakaowego ciasta formujemy oczy o nos, doczepiamy do ciasta. Noż delikatnie wkładamy do kakao i nacinamy wąsy.
  • Uformowany wałek składamy na pół, następnie dolną część zakładamy jak precel, tak by powstały dwa kółka,  kółka wywijamy do siebie i łączymy, tak aby się stykały. 5. Zajączki układamy na kratce wyłożonej panierem do pieczenia, smarujemy odrobina oleju lub rozbełtanym jajkiem. Kratkę umieszczamy na blaszce w rozgrzanym do 180°C piekarniku i pieczemy na złoty kolor. Ja piekłam ok. 20 min. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika i tego jak bardzo rumiane chcemy mieć zajączki. Pozostawić do ostygnięcia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować