Drożdżowe warkocze z suszonymi pomidorami i bazylią

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo fajna przekąska lub śniadanie...

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki;
    30 dag mąki pszennej
    20 g świeżych drożdży
    ok 200 ml ciepłej wody
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka (płaska) soli
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki suszonych pomidorów w oleju
    kilka listków świeżej bazylii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Drożdżowe warkocze z suszonymi pomidorami i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie;
    Drożdże zasypujemy cukrem, wlewamy ok 100 ml wody, dosypujemy łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy aż urosną ( około 20 min). Do miski przesiewamy mąkę, wlewamy rozczyn. Dodajemy sól, oliwę i tyle wody ile przyjmie mąka. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy na około godzinę aby urosło. Po tym czasie ciasto dzielimy na 5-6 kulek wielkości mandarynki. Suszone pomidory odcedzamy z oliwy i kroimy bardzo drobno. Dodajemy odrobine oliwy aby wyszła pasta. Każdą kulkę dzielimy na trzy mniejsze i rolujemy wałeczki. Splatamy warkocz. Pomiędzy wkładamy listki bazylii. Po wierzchu smarujemy pastą z pomidorów. Z przepisu wyjdzie około 5- 6 chałeczek. Pieczemy około 15 min. w temp. 230-240 stopni. Kontrolujemy pieczenie!
    Najlepiej smakują na ciepło. Później nieco twardnieją.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Drożdże Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dla dzieci Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować