Składniki;
30 dag mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
ok 200 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka (płaska) soli
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki suszonych pomidorów w oleju
kilka listków świeżej bazylii
Drożdżowe warkocze z suszonymi pomidorami i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie;
Drożdże zasypujemy cukrem, wlewamy ok 100 ml wody, dosypujemy łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy aż urosną ( około 20 min). Do miski przesiewamy mąkę, wlewamy rozczyn. Dodajemy sól, oliwę i tyle wody ile przyjmie mąka. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy na około godzinę aby urosło. Po tym czasie ciasto dzielimy na 5-6 kulek wielkości mandarynki. Suszone pomidory odcedzamy z oliwy i kroimy bardzo drobno. Dodajemy odrobine oliwy aby wyszła pasta. Każdą kulkę dzielimy na trzy mniejsze i rolujemy wałeczki. Splatamy warkocz. Pomiędzy wkładamy listki bazylii. Po wierzchu smarujemy pastą z pomidorów. Z przepisu wyjdzie około 5- 6 chałeczek. Pieczemy około 15 min. w temp. 230-240 stopni. Kontrolujemy pieczenie!
Najlepiej smakują na ciepło. Później nieco twardnieją.
Komentarze