Drożdżowe warkocze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy wodę, tłuszcz, sól. Drożdże rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do pozostałych składników.
Zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne. Z wierzchu smarujemy oliwą lub olejem i odstawiamy na 1 h do wyrośnięcia.
W tym czasie powinna zwiększyć dwukrotnie swoją objętość.
Wyjmujemy z miski i dzielimy ciasto na 8 części, a potem każdą na 3.
Małe kawałki toczymy partiami na wałeczki. Zlepiamy u góry i zaplatamy warkoczyki. Odkładamy by podrosły przez 20-30 min.
Smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypuje kminkiem, makiem bądź sezamem i wstawiam do nagrzanego do 180 C piekarnika. Piekę ok 25 min, aż się zarumienią.
Komentarze