Drożdżowe warkocze

0 (0 ocen)

  • 2 min

Te warkoczyki najlepiej smakują z dobrym masłem.

  • 2 min

Składniki:

  • 400 g mąki
    220 ml wody
    pół łyżeczki soli
    60 g oliwy lub oleju
    15 g świeżych drożdży
    jajko
    kminek, mak lub sezam

Drożdżowe warkocze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy wodę, tłuszcz, sól. Drożdże rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do pozostałych składników.
    Zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne. Z wierzchu smarujemy oliwą lub olejem i odstawiamy na 1 h do wyrośnięcia.
    W tym czasie powinna zwiększyć dwukrotnie swoją objętość.
    Wyjmujemy z miski i dzielimy ciasto na 8 części, a potem każdą na 3.
    Małe kawałki toczymy partiami na wałeczki. Zlepiamy u góry i zaplatamy warkoczyki. Odkładamy by podrosły przez 20-30 min.
    Smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypuje kminkiem, makiem bądź sezamem i wstawiam do nagrzanego do 180 C piekarnika. Piekę ok 25 min, aż się zarumienią.

Komentarze

Podobne przepisy