Drożdzowe talaterki z wisienkami pod słodką kokosowo-waniliowa kruszonką

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

polecam te bułeczko-talaterki przygotowane przez moja córkę Dominikę , Dominika ma prawie 6 lat i czesto przygotowuje rózne proste smakołyki. Uwielbia bawic sie ciastem i tym kruchym i tez tym drozdzowym:)Te talaterki to jej ulubione:) zarówno ciasto , kruszonkę jak i nadzanie ciasta wisienkami wykonała sama- ja tylko zajełam sie piekarnikiem:)Pozdrawiamy

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • około 300 g mąki pszennej
    1 żółtko
    1\2 szklanki mleka
    170 g cukru
    1 łyzeczka cukru z prawdziwą wanilią
    50 g margaryny roztopionej przestudzonej
    około 40 g drożdży
    swieze wisnie bez pestek
    Kruszonka
    40 g miękkiego masła
    1 łyzka cukru
    1 łyzeczka cukru waniliowego
    1 łyzka drobbych wiórek kokosowych
    oraz
    troche mleka do posmarowania brzegów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery

Drożdzowe talaterki z wisienkami pod słodką kokosowo-waniliowa kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dominika   robi wgłebienia   w drożdzowych krążkach 1. Wiśnie oczyscic , opłukac, wyjąc pestki
    Ze składników na kruszonke wyrobic paluszkami mase , schowac do lodówki.
    Mleko, cukry rozpuszczone masło i drożdże połaczyć, odstawic na chwile by zaczeły :pracowac:
    Mąkę przesiac na stolnice, zrobic wgłebienie, wlać mieszankę z drożdżami, wymieszać, przykryć lnianą sciereczką i odstawic na kwadrans.Po tym czasie dodac żółtko, wyrobić ciasto, rozwałkowac wykrawac krązki za pomoca szklanki.Ułozyc krązki na natłuszczonej blaszce i podpiec przez 10 minut w 1900 st. c
    Po tym czasie wyjąc i za pomoca spodu literatki w kazdym krązku robić wgłębienie.
  • nakładam wisnie 2. Nakładac po 4-5 wisienki , wierzch delikatnie posypac cukrem waniliowym, i wiórkami kokosowymi na wierzchu rozrzucic kruszonke kokosową .Brzegi ciasta posmarowac mlekiem.Piec przez 25-30 minut
  • po posypaniu cukrem pudrem, zajadamy 3. .Przed podaniem oprószyc cukrem pudrem,zajadac z apetytem i usmiechem na buzce tak jak Dominisia:) smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować