Drożdżowe szaszłyki z kiełbasą, serem i nutą prażonej cebulki

  • wyświetlono: 192 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszne małe kiełbaski ukryte w drożdżowym cieście z nutą prażonej cebulki, zapieczone w formie szaszłyków będą smaczną przekąską imprezowego stołu. Odrywane kąski z gorącą kiełbaską, oblane warstwą ketchupu lub z dodatkiem sosu czosnkowego są świetną alternatywą klasycznego hot-doga i z pewnością polubią je również najmłodsi.

Ewelina Marcin
  • 8 porcje
  • 50min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
200g mąki pszennej
20g świeżych drożdży
120ml ciepłego mleka
50g masła extra
40g prażonej cebuli
1 jajko
1/2 łyżeczka soli
1/2 łyżeczka cukru

Dodatkowo:
500g kiełbasy z szynki
100g startego, żółtego sera
8 łyżeczek ketchupu pikantnego
olej do wysmarowania formy

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowe szaszłyki z kiełbasą, serem i nutą prażonej cebulki

  • 1. Drożdże pokruszyć, dodać cukier i tyle ciepłego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, sól, jajko, prażoną cebulę, rozpuszczone masło i ciepłe mleko. Całość dokładnie wymieszać, zagnieść i wyrobić rękoma na jednolite, sprężyste ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką.
  • 2. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, przyciąć do wymiarów kiełbasy, posmarować ketchupu, posypać startym serem, położyć kiełbasę i zwinąć w ciasto. Następnie pokroić na talarki o szerokości około 1,5-2cm i nabić je na patyczki od szaszłyków.
  • 3. Gotowe szaszłyki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną olejem, odstawić na około 30 minut.
  • 4. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni i piec około 15-20 minut.
  • 5. Szaszłyki podawać z różnego rodzaju sosami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto drożdżoweszaszłykiprzekąskasmaczneszybkieciekawetanie

Komentarze

Podobne przepisy

Szaszłyki z ciastem francuskim i parówkami

Dodane przez: Kasia_S

Szaszłyki z ciastem francuskim i parówkami

ciekawa przekąska na domowe przyjęcie

Kaszanka grillowana z jabłkiem i cebulą

Dodane przez: justi2401

Grillowana kaszanka z jabłkiem i cebulką

Jabłko i cebulka ugrillowane razem...

smerfowe szaszłyki z piankami

Dodane przez: klementynka

smerfowe szaszłyki z piankami

Zrobiłam je na urodziny Emilki....

szaszłyki

Dodane przez: Habibi Chi

Szaszłyki z ciasta francuskiego

Bardzo efektowny i smaczny sposób...

Babeczki z pieczarkami i serem

Dodane przez: Kasia_S

Babeczki z pieczarkami i serem

smak mojego dzieciństwa to były...

Drożdżowe paszteciki z kapustą i świeżymi grzybami

Dodane przez: Joanna Kryla

Drożdżowe paszteciki z kapustą i świeżymi...

Doskonała propozycja na nadchodzące...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE