Drożdżowe ślimaki z rabarbarem

  • wyświetlono: 292 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam ciasto drożdżowe i troszeczkę z nim eksperymentuję. Tym razem padło na rabarbar i okazuje się że to był strzał w dziesiątkę bo zanim ciasto na dobre ostygło zniknęło z blachy i niestety nie zdążyłam zrobić więcej zdjęć :)

Anna Majchrowska
  • 120min

Składniki

Zaczyn drożdżowy:
pół paczki świeżych drożdży
3/4 szklanki letniej ale nie gorącej wody
2 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej

Ciasto drożdżowe :
Zaczyn drożdżowy
5 szklanek mąki pszennej
3 jajka
3 łyżki cukru
0,5 szklanki ciepłego ale nie gorącego mleka
pół kostki masła lub margaryny roztopionej i przestudzonej

Dodatkowo:
ok 10-15 lasek rabarbaru + cukier do jego posypania
słoik dowolnego dżemu owocowego

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowe ślimaki z rabarbarem

  • 1. Zaczyn drożdżowy:
    Drożdże zasypać cukrem i zalać letnią wodą, dodać mąkę i dokładnie wymieszać tak by nie było grudek i żeby cukier się rozpuścił. Zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż " urośnie".

    Ciasto drożdżowe:
    W między czasie rozpuszczamy masło lub margarynę i odstawiamy do wystygnięcia. Podgrzewamy mleko i zostawiamy do wystygnięcia. Ubijamy jajka z cukrem na tzw. kogel mogel :)Gdy zaczyn "urośnie" przelewamy go do miski z mąką, dodajemy zmiksowane jajka z cukrem, przestudzone mleko oraz masło lub margarynę. Ciasto wyrabiamy co jakiś czas podsypując delikatnie mąką do momentu aż samoistnie zacznie nam odchodzić od ręki. Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Gdy ciasto nam "rośnie" kroimy rabarbar na kostki i zasypujemy cukrem.
    Gdy ciasto jest już gotowe należy je rozwałkować na kształt prostokąta, całą powierzchnię smarujemy owocowym dżemem dzięki czemu nie będzie ono "suche" a następnie na całej powierzchni układamy rabarbar. Ciasto zawijamy jak roladę i kroimy na kawałki. Każdy kawałek odwracamy zawinięciem do góry tak by było widać kształt tzw. ślimaka i ściśle układamy jeden obok drugiego na blaszce wysmarowanej tłuszczem.
    Pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach.

Porady

Podobne ślimakowe ciasto można zrobić z różnym nadzieniem np. masą makową :) Wychodzi przepyszne. Nie trzeba koniecznie używać dżemu, ale moi domownicy wolą troszkę wilgotniejsze ciasto :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakimama_mnie_nauczyladrożdżoweRabarbar

Komentarze

Podobne przepisy

image-10o1xoj

Dodane przez: kieckaa

Drożdżowe Cynamonowe Ślimaki

Ciepłe, pachnące cynamonem, masłem...

kostki ciasta

Dodane przez: Babcia Tereska

PLACEK DROŻDŻOWY Z RABARBAREM

Przepis udostępniła mi znajoma...

Drożdżowe z rabarbarem

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

niezwykle puszyste ciasto drożdżowe...

drozdzowy ślimak

Dodane przez: lucyna19

Drożdżowy ślimak ze śliwkami

Ciasto drożdżowe z serem i śliwkami...

image-0q2jwu2

Dodane przez: Kasia_S

Placek drożdżowy z rabarbarem

w sezonie rabarbarowym zawsze robię...

Bułeczki drożdżowe z rabarbarem

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Bułeczki drożdżowe z rabarbarem

Z rabarbaru w tym roku korzystam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE