Drożdżowe ślimaki z pieczarkami i czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzienie :
Pieczarki podsmażamy na maśle (jeśli ktoś chce dodać cebulę, to należy podsmażyć ją w pierwszej kolejności). Podlewamy odrobiną wody, dodajemy przyprawy i dusimy kilka minut.
2.Ciasto:
Drożdże kruszymy do miski, zasypujemy cukrem i dolewamy lekko ciepłe mleko. Mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 10-15 min, żeby drożdże zaczęły pracować.
3.Do drugiej miski przesiewamy mąkę. Do środka wlewamy pracujący zaczyn, oliwę, sól i wodę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Wkładamy je do miski, przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy na min. 1 h do wyrośnięcia.
4.Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na cienki prostokąt (blat należy podsypać odrobiną mąki). Na dłuższy brzeg nakładamy wcześniej przygotowane nadzienie. Całość zwijamy w rulon. Tniemy go na mniejsze roladki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułeczki posypujemy po wierzchu czarnuszką. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 20-25 min.
Komentarze