Drożdżowe ślimaki z pieczarkami i czarnuszką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne drożdżowe bułeczki nadziane pieczarkami, które świetnie pasują do barszczu. U mnie co roku goszczą na Wigilijnym stole.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 460 g mąki
    Ok. 140 ml wody
    100 ml mleka roślinnego
    25 g świeżych drożdży lub 1 op. suszonych
    1 łyżka cukru
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka soli

    1 małe opakowanie pieczarek (można dać świeże grzyby )
    1 łyżka roślinnej margaryny lub masła
    Przyprawy (sól , pieprz, zioła )
    Można dać cebulę jeśli ktoś lubi
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowe ślimaki z pieczarkami i czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie :
    Pieczarki podsmażamy na maśle (jeśli ktoś chce dodać cebulę, to należy podsmażyć ją w pierwszej kolejności). Podlewamy odrobiną wody, dodajemy przyprawy i dusimy kilka minut.
  • 2. Ciasto:
    Drożdże kruszymy do miski, zasypujemy cukrem i dolewamy lekko ciepłe mleko. Mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 10-15 min, żeby drożdże zaczęły pracować.
  • 3. Do drugiej miski przesiewamy mąkę. Do środka wlewamy pracujący zaczyn, oliwę, sól i wodę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Wkładamy je do miski, przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy na min. 1 h do wyrośnięcia.
  • 4. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na cienki prostokąt (blat należy podsypać odrobiną mąki). Na dłuższy brzeg nakładamy wcześniej przygotowane nadzienie. Całość zwijamy w rulon. Tniemy go na mniejsze roladki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Bułeczki posypujemy po wierzchu czarnuszką. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 20-25 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować