Drożdżowe ślimaczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

  • wyświetlono: 1371 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Te przepyszne bułeczki zasmakują nie tylko miłośnikom szpinaku i suszonych pomidorów. Mogą one także stanowić alternatywę dla pizzy - takie są pyszne! Najlepsze jest to, że można je podawać pokrojone na kawałki, albo samemu odrywać pojedyncze bułeczki.Doskonałe także na zimno, na drugie śniadanie.

37024725_1785356834834917_5630499621642960896_n
  • 75min

Składniki

Ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 3 dag drożdży,
- łyżeczka cukru,
- sól,
- łyżka oliwy z oliwek.
Farsz:
- 40 dag mrożonego szpinaku,
- 4-5 suszonych pomidorów z oliwy,
- ząbek czosnku,
- 10 dag startego na drobnych oczkach żółtego sera,
- łyżka oleju,
- sól, pieprz.
Ponadto:
- tłuszcz i mąka do formy,

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowe ślimaczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

  • 1. Z drożdży, ciepłej (nie gorącej!) wody, szczypty soli, łyżeczki cukru oraz
    łyżeczki mąki przygotowuję zaczyn, odstawiam w ciepłe miejsce do
    wyrośnięcia.
    Resztę mąki przesiewam do miski przez sito, dodaję wyrośnięte
    drożdże, oliwę z oliwek i zagniatam na gładkie ciasto.
    Formuję kulę, wkładam do miski, przykrywam czystą ściereczką i odkładam do wyrośnięcia.
  • 2. Szpinak rozmrażam na sicie i osączam. Suszone pomidory drobno siekam.
    W garnku rozgrzewam olej, wrzucam rozmrożony szpinak, dodaję drobno posiekany ząbek czosnku i suszone pomidory, smażę razem około 4 minut, doprawiam do smaku solą i pieprzem, studzę.
  • 3. Ciasto rozwałkowuję na podsypanym mąką blacie, na kształt prostokąta o grubości ok. 0,5 cm. Na cieście równomiernie rozsmarowuję farsz, posypuję połową żółtego sera startego na tarce o drobnych oczkach i zwijam roladę.
  • 4. Roladę kroję na kawałki równej wielkości (w moim przypadku jest to 12 ślimaczków).
    Formę do zapiekania (lub blachę do pieczenia) smaruję tłuszczem i wysypuję mąką, układam w niej ślimaczki. Przykrywam i odstawiam na ok. 5 minut w ciepłe miejsce. Posypuję resztą startego żółtego sera i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 20-25 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzuz_roznych_stron_swiatakuchnia śródziemnomorskaprzekąskadanie na imprezęzdrowe daniewypiek ze szpinakiemkarnawałowe przekąski

Komentarze

Podobne przepisy

image-22f1ngm

Dodane przez: Alex M

Chleb z suszonymi pomidorami i oliwkami

Puchaty chlebek z moimi ulubionymi...

Kruche drożdżówki ze szpinakiem i jajkami

Dodane przez: Mniam1

Kruche drożdżówki ze szpinakiem i jajkami

Miękkie i delikatne krążki z ciasta...

Bułki z suszonymi pomidorami i oliwkami

Dodane przez: zielonakuchniablog

Bułki z suszonymi pomidorami i oliwkami

Niesamowicie pomidorowe, o pięknym...

Warkocz śniadaniowy

Dodane przez: rzelkazag

Warkocz śniadaniowy z bazylią i suszonymi...

Mięciutkie bułeczki o smaku Italii....

Pyszny chlebek.

Dodane przez: BABECZKA 35

Chleb z suszonymi pomidorami i serem żółtym

Ten chlebek jest po prostu pyszny,idealnie...

tureckie chlebki z kurczakiem i szpinakiem

Dodane przez: capri

tureckie chlebki ze szpinakiem i kurczakiem

Bardzo lubimy je z różnymi nadzieniami,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE