Drożdżowe ślimaczki z żurawiną

0 (0 ocen)

Puszyste i mięciutkie bułeczki pełne słodkiego masła i kwaśnych żurawin. Prawie cała porcja została zjedzona na ciepło, oczywiście z zimnym mlekiem :)

Składniki:


  • 180 g mleka
    100 g cukru
    15 g drożdży świeżych
    60 g masła
    2 jajka
    500 g mąki pszennej typ 650
    0,5 łyżeczki soli
    Oraz:
    60 g masła
    30 g cukru
    100 g świeżej żurawiny

Drożdżowe ślimaczki z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i łyżeczkę cukru. Do misy robota wsypać mąkę, sól i resztę cukru. Wlać rozpuszczone masło i roztrzepane jajka. Wyrobić jednolite ciasto i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.

    W czasie gdy ciasto wyrasta przygotować dodatki: miękkie masło utrzeć z cukrem. Żurawinę umyć, osuszyć i posiekać w rozdrabniaczu.
    Następnie ciasto wyjąć, rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować słodkim masłem zostawiając jeden brzeg wolny.

    Posypać posiekaną żurawiną. Ciasto zwinąć w ciasny rulon.

    Przy pomocy nitki pokroić rulon w kawałki szerokości ok. 3cm.

    Bułeczki ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Odstawić na 25 minut do napuszenia.

    Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 20 minut aż się zarumienią. Wystudzić na kratce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy