Puszyste i mięciutkie bułeczki pełne słodkiego masła i kwaśnych żurawin. Prawie cała porcja została zjedzona na ciepło, oczywiście z zimnym mlekiem :)
Składniki:
180 g mleka
100 g cukru
15 g drożdży świeżych
60 g masła
2 jajka
500 g mąki pszennej typ 650
0,5 łyżeczki soli
Oraz:
60 g masła
30 g cukru
100 g świeżej żurawiny
Drożdżowe ślimaczki z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i łyżeczkę cukru. Do misy robota wsypać mąkę, sól i resztę cukru. Wlać rozpuszczone masło i roztrzepane jajka. Wyrobić jednolite ciasto i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
W czasie gdy ciasto wyrasta przygotować dodatki: miękkie masło utrzeć z cukrem. Żurawinę umyć, osuszyć i posiekać w rozdrabniaczu.
Następnie ciasto wyjąć, rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować słodkim masłem zostawiając jeden brzeg wolny.
Posypać posiekaną żurawiną. Ciasto zwinąć w ciasny rulon.
Przy pomocy nitki pokroić rulon w kawałki szerokości ok. 3cm.
Bułeczki ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Odstawić na 25 minut do napuszenia.
Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 20 minut aż się zarumienią. Wystudzić na kratce
Komentarze