Drożdżowe ślimaczki z serem

5 (145 ocen)

słodkie drożdżowe bułeczki

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
    1 szkl mleka
    3 dkg drożdży
    2 żółtka
    5 łyżeczek cukru
    6 dkg margaryny Kasia

    300 g sera białego
    1 jajko
    4 łyżeczki cukru
    2 łyżeczki budyniu toffi lub innego
    aromat cytrynowy
    1 łyżeczka przyprawy Kamis do sera i serników.
    garść jagód do posypania
    białko do posmarowania
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta Desery

Drożdżowe ślimaczki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowe ślimaczki z serem 1. Mąkę wsypać do naczynia, mleko podgrzać, połowę wlać do mąki a w drugiej połowie rozpuścić drożdże i 2 łyżeczki cukru, żółtka utrzeć z 3 łyżeczkami cukru, margarynę Kasię rozpuścić i wlać wszystko do mąki ; drożdże, żółtka i margarynę. Ciasto wyrobić na gładkie i sprężyste. Posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
    Składniki na masę serową włożyć do misy robota i zmiksować.
    Ciasto podzielić na dwie części. Obie kolejno rozwałkować na placek o rozm ok 40x25 cm posmarować masą serową i zwinąć krótszym bokiem w rulonik.
    Pokroić w 3 cm krążki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włączyć piekarnik na 180 st a bułeczki nam tym czasie podrosną.
    Przed włożeniem do piekarnika posmarować ślimaczki rozmąconym białkiem i posypać jagodami. Piec ok 30-40 min. na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować