Drożdżowe ślimaczki z rodzynkami

0 (0 ocen)

Ciekawie wyglądają i są przysmakiem dzieci (szczególnie, gdy w środku jest duużo rodzynek).

Składniki:

  • 300 g mąki
    niepełna szklanka mleka (ok. 200 ml)
    10 g drożdży
    1 jajko
    2 łyżki cukru
    2 garści rodzynek

Drożdżowe ślimaczki z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać z drożdżami, wymieszać z cukrem i jajkiem. Dodać do miski z mąką, wsypać rodzynki i całość dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej, elastycznej konsystencji ciasta (gdyby ciasto było zbyt luźne, dodać mąki). Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ma podwoić swą objętość). Po wyrośnięciu ciasta formować małe wałeczki, przeciąć je na kawałki, przeplatać w formę precli. Gotowe ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy na chwilę ściereczką i czekamy, aż lekko podrosną. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temp. 180C. Ślimaczki smarujemy jajkiem i pieczemy ok. 15-20 minut.

Porady

Upieczone posypujemy cukrem pudrem

Komentarze

Podobne przepisy