Drożdżowe ślimaczki z rodzynkami

  • wyświetlono: 713 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Ciekawie wyglądają i są przysmakiem dzieci (szczególnie, gdy w środku jest duużo rodzynek).

lenarti

Składniki

300 g mąki
niepełna szklanka mleka (ok. 200 ml)
10 g drożdży
1 jajko
2 łyżki cukru
2 garści rodzynek

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowe ślimaczki z rodzynkami

  • 1. Mleko podgrzać z drożdżami, wymieszać z cukrem i jajkiem. Dodać do miski z mąką, wsypać rodzynki i całość dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej, elastycznej konsystencji ciasta (gdyby ciasto było zbyt luźne, dodać mąki). Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ma podwoić swą objętość). Po wyrośnięciu ciasta formować małe wałeczki, przeciąć je na kawałki, przeplatać w formę precli. Gotowe ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy na chwilę ściereczką i czekamy, aż lekko podrosną. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temp. 180C. Ślimaczki smarujemy jajkiem i pieczemy ok. 15-20 minut.

Porady

Upieczone posypujemy cukrem pudrem

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżowe ślimaczki z makiem

Dodane przez: Skotka

Drożdżowe ślimaczki z makiem

Idealne na piknik lub na drugie...

babka drożdżowa

Dodane przez: agarybak76

Babka drożdżowa z rodzynkami.

Najlepiej smakuje upieczona w domu....

placek drożdżowy z rodzynkami

Dodane przez: Marcelina

tradycyjny placek drożdżowy z rodzynkami

Wspaniały placek na jesienne wieczory...

Drożdżowe ślimaczki z porzeczkami

Dodane przez: RedakcjaPP

Drożdżowe ślimaczki z porzeczkami

Jestem łasuchem i zawsze w domu...

Tradycyjne babeczki drożdżowe z rodzynkami

Dodane przez: Violetka76

Tradycyjne drożdżowe babeczki z rodzynkami

Podwójny pierwszy raz :D Po raz...

image-18o6jcr

Dodane przez: EsmeraldaZeSmakiem

Drożdżowa Baba Wielkanocna z rodzynkami

Za kilkanaście dni Wielkanoc, oto...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE