Drożdżowe ślimaczki z porzeczkami

  • wyświetlono: 425 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Jestem łasuchem i zawsze w domu mam coś słodkiego.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Katarzyna Sobieszczuk, Sanok

Składniki

Zaczyn: 4 dag drożdży
● po 2 łyżki mąki i cukru
● 100 ml mleka
Ciasto: 8 dag masła
● 100 ml letniego mleka
● 50 dag mąki
● łyżeczka cynamonu
● 1/2 szkl. cukru
● 2 jajka
Oraz: 50 dag czerwonych porzeczek
● 3 łyżki cukru
● 2 łyżki cynamonu
● żółtko
● 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowe ślimaczki z porzeczkami

  • 1. Zaczyn: składniki mieszamy, odstawiamy na 15 minut.
  • 2. Ciasto: masło roztapiamy i studzimy, mieszamy z resztą składników, dodajemy zaczyn. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut. Dzielimy na pół, rozwałkowujemy na prostokąty. Posypujemy cukrem i cynamonem, lekko dociskamy. Wykładamy umyte, oczyszczone i osuszone porzeczki.
  • 3. Ciasta zwijamy w rolady. Kroimy w 3-cm kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Pieczemy 15 minut w 180 °C.
PP_08-2013

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieporzeczkiślimaczkiciasto_drożdżowe

Komentarze

Podobne przepisy

ślimaczki

Dodane przez: ilka

Ślimaczki drożdżowe z makiem

Zamiast tradycyjnego makowca.

Drożdżowe ślimaczki z masą makową

Dodane przez: pierniczkowo

Drożdżowe ślimaczki z masą makową

Dzieci za nimi przepadają.

drożdżowa krówka z porzeczkami

Dodane przez: Lolcz

Drożdżowa krówka z porzeczkami

Ciasto powstało przypadkiem, gdy...

Drożdżowe ślimaczki z marmoladą pigwową

Dodane przez: luna19

Drożdżowe ślimaczki z marmoladą pigwową

pyszne na niedzielę

ślimaczki

Dodane przez: kasiula1238

drożdżowe ślimaczki z owocami

szybki i łatwy sposób na coś słodkiego...

droz

Dodane przez: dusiowa

Ślimaczki drożdżowe z masą makową

Wszystkim bardzo smakowały, zarówno...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE