PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Drożdżowe ślimaczki z nutelląhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0001/87/2ce43d82a383234796f78301aaebc2745c20284e.jpeg22691704http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/drozdzowe-slimaczki-z-nutella-2
- pół kostki drożdży
- pół kilo mąki + trochę do posypania
- 50ml śmietany kremówki
- 5 dkg masła lub margaryny - roztopionego i ostudzonego
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 10 łyżek cukru
- nutella
Sposób przygotowania przepisu:
Drożdżowe ślimaczki z nutellą
1.
Drożdże rozkruszmy w misce dodajemy 2 łyżki cukru, jedną łyżkę mąki i szklankę ciepłego mleka i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Tak przygotowany zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 min. Po tym czasie dodajemy resztę cukru, masło, śmietankę i resztę mąki i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Wyrabiać należy tak długo aż będzie widać pęcherzyki powietrza. Podsypujemy trochę mąką miskę , układamy na niej ciasto, przykrywamy ściereczka i odstawiamy na ok. godzinkę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części i każdą rozwałkowujemy dość cienko w kształt prostokątu. Jeden prostokąt smarujemy nutella i przykrywamy drugim. Wycinamy teraz podłużne paski-szerokości ok 1,5 cm i zwijamy je i formujemy ślimaczki. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i jesli ktoś chce może wszystko posmarować rozmąconym jajkiem ale to nie jest konieczne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( z termoobiegiem - bez termoobiegu 200) na jakieś 10-15 min.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze