Drożdżowe ślimaczki z nutellą

0 (0 ocen)

Moje ulubione połączenie - ciasto drożdżowe i czekolada :D

Składniki:

  • - pół kostki drożdży
    - pół kilo mąki + trochę do posypania
    - 50ml śmietany kremówki
    - 5 dkg masła lub margaryny - roztopionego i ostudzonego
    - 1 szklanka ciepłego mleka
    - 10 łyżek cukru
    - nutella
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasto drożdżowe Desery

Drożdżowe ślimaczki z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszmy w misce dodajemy 2 łyżki cukru, jedną łyżkę mąki i szklankę ciepłego mleka i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Tak przygotowany zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 min. Po tym czasie dodajemy resztę cukru, masło, śmietankę i resztę mąki i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Wyrabiać należy tak długo aż będzie widać pęcherzyki powietrza. Podsypujemy trochę mąką miskę , układamy na niej ciasto, przykrywamy ściereczka i odstawiamy na ok. godzinkę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części i każdą rozwałkowujemy dość cienko w kształt prostokątu. Jeden prostokąt smarujemy nutella i przykrywamy drugim. Wycinamy teraz podłużne paski-szerokości ok 1,5 cm i zwijamy je i formujemy ślimaczki. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i jesli ktoś chce może wszystko posmarować rozmąconym jajkiem ale to nie jest konieczne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( z termoobiegiem - bez termoobiegu 200) na jakieś 10-15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nutella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować