Drożdżowe ślimaczki nadziane cukinią i fetą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Któż nie lubi drożdżowych, mięciutkich bułeczek, a do tego jeszcze z takim nadzieniem.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 3 i 1/2 szklanki mąki
    1 szklanka ciepłej wody
    20 g drożdży
    1 jajo
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka soli
    szczypta cukru

    FARSZ:

    4 łyżki sosu pomidorowego
    1 większa cukinia
    200 g sera feta z ziołami
    1/2 łyżeczki oregano
    1 łyżka parmezanu

    PONADTO:

    1 jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki drożdżowe

Drożdżowe ślimaczki nadziane cukinią i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mleka, cukru, drożdży i 1 łyżki mąki zrobić rozczyn. Zostawić do wrośnięcia.
    Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto, na końcu dodać olej i dokładnie wyrobić.
    Ciasto zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

    Cukinię umyć, pokroić w cienkie plasterki.
    Ser feta pokroić w kostkę.

    Ciasto rozwałkować na prostokąt 30x45 cm.
    Posmarować sosem pomidorowym, posypać oregano, ułożyć plasterki cukinii.
    Całość posypać parmezanem i pokrojoną w kosteczkę fetą.

    Ciasto zawinąć w roladę wzdłuż krótszego boku, następnie pokroić na 12 kawałków.
    Ślimaczki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszcze.
    Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.

    Wyrośnięte ślimaczki piec około 30 minut w 200 stopniach.





    ŹRÓDŁO: chilliczosnekioliwa.pl
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Feta Passata pomidorowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować