Drożdżowe ślimaczki nadziane cukinią i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mleka, cukru, drożdży i 1 łyżki mąki zrobić rozczyn. Zostawić do wrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto, na końcu dodać olej i dokładnie wyrobić.
Ciasto zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Cukinię umyć, pokroić w cienkie plasterki.
Ser feta pokroić w kostkę.
Ciasto rozwałkować na prostokąt 30x45 cm.
Posmarować sosem pomidorowym, posypać oregano, ułożyć plasterki cukinii.
Całość posypać parmezanem i pokrojoną w kosteczkę fetą.
Ciasto zawinąć w roladę wzdłuż krótszego boku, następnie pokroić na 12 kawałków.
Ślimaczki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszcze.
Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ślimaczki piec około 30 minut w 200 stopniach.
Komentarze