REKLAMA

Drożdżowe ślimaczki na kremówce z suszoną figą

wyświetlono: 36 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Na podwieczorek upiekłam pyszne drożdżówki. Upiekłam je śmietance kremówce. Nie dodawałam już do ciasta żadnego tłuszczu ponieważ śmietanka i tak jest tłusta. Drożdżówki długo zachowują świeżość. Upiekłam je w formie ślimaczków z dodatkiem suszonej figi. Pięknie wyglądają i pysznie smakują.

opublikowany: 28.04.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 2 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • Na rozczyn:
    330 ml śmietanki kremówki 30 %
    2 łyżeczki cukru
    5 dag świeżych drożdży

    Na ciasto:
    2 jajka
    pół szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    3 szklanki mąki tortowej

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    15 dag suszonych fi
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: Kremówkę podgrzewamy, następnie w ciepłej rozpuszczamy drożdże i cukier. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość na około 20 minut.
  • 2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy utarte jajka i rozczyn, zagniatamy mięciutkie ciasto. Gdyby ciasto było zbyt luźne dosypujemy mąki. Ciasto zagniatamy przez kilka minut, aż będzie gładkie i ładnie będzie odchodziło od ręki. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Formowanie ślimaczków: Figi kroimy na małe kawałki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą część wałkujemy osobno na prostokąt, posypujemy połową pokrojonych fig i zwijamy jak roladę, następnie kroimy w plastry, plastry lekko spłaszczamy i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną.
  • 4. Pieczenie: Ślimaczki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 30 minut.
  • 5. Podanie: Upieczone studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z tej receptury wyszło mi 24 sztuki.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Amatorka kuchenna Amatorka kuchenna

Drożdżowe ślimaczki z cynamonem

Puszyste drożdżówki i cudowny smak cynamonu

kategoria: drożdżówka Desery opublikowany: 25.02.2015 | wyświetlono: 54472 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: anaid123 anaid123

Drożdżowe ślimaczki z serem

Pyszne drożdżówki z serem zasmakują nawet niejadkowi

kategoria: Pieczywo drożdżówka opublikowany: 22.11.2013 | wyświetlono: 13752 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 0
Dodane przez: ania sobocinska

Drożdżowe ślimaczki

Doskonale nadaje się jako drugie śniadanie

kategoria: drożdżówka Desery opublikowany: 01.02.2015 | wyświetlono: 250 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE