Drożdżowe ślimaczki na kremówce z suszoną figą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Na podwieczorek upiekłam pyszne drożdżówki. Upiekłam je śmietance kremówce. Nie dodawałam już do ciasta żadnego tłuszczu ponieważ śmietanka i tak jest tłusta. Drożdżówki długo zachowują świeżość. Upiekłam je w formie ślimaczków z dodatkiem suszonej figi. Pięknie wyglądają i pysznie smakują.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na rozczyn:
    330 ml śmietanki kremówki 30 %
    2 łyżeczki cukru
    5 dag świeżych drożdży

    Na ciasto:
    2 jajka
    pół szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    3 szklanki mąki tortowej

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    15 dag suszonych fi
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowe ślimaczki na kremówce z suszoną figą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: Kremówkę podgrzewamy, następnie w ciepłej rozpuszczamy drożdże i cukier. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość na około 20 minut.
  • 2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy utarte jajka i rozczyn, zagniatamy mięciutkie ciasto. Gdyby ciasto było zbyt luźne dosypujemy mąki. Ciasto zagniatamy przez kilka minut, aż będzie gładkie i ładnie będzie odchodziło od ręki. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Formowanie ślimaczków: Figi kroimy na małe kawałki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą część wałkujemy osobno na prostokąt, posypujemy połową pokrojonych fig i zwijamy jak roladę, następnie kroimy w plastry, plastry lekko spłaszczamy i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną.
  • 4. Pieczenie: Ślimaczki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 30 minut.
  • 5. Podanie: Upieczone studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z tej receptury wyszło mi 24 sztuki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Drożdże Figi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować